Friheter på date

Hei Preben. Jeg leser spalten din stadig, og tenkte å denne gang å spørre deg om noe. Jeg var ute på en Sukkerdate for to uker siden med en kar som virket ganske trivelig. Han ba meg ut på middag, og kvelden gikk bra. Da regningen kom, og jeg spurte om vi skulle dele regningen, takket han ja til dette. Etter middagen dro vi på en bar og danset tett. Stemningen var god, og så, helt på tampen, spurte han meg om jeg ville bli med ham hjem. Jeg merket at jeg ble irritert da han spurte meg om dette, for han hadde ikke engang betalte regningen for middagen.

Da jeg fortalte venninnen min om dette, mente hun at delingen regningen ikke skulle bety noe. Hun lurte på om jeg ville blitt mindre irritert om han hadde tatt regningen, og faktisk ja, det hadde vært mindre irriterende. Venninnen min mente at dette var ble helt feil. Jeg forklarte henne at det hadde lite å gjøre meg at jeg var villig til å «selge» meg, og mer å gjøre med at han er eldre og har en god jobb, mens jeg er 24 år og er nettopp ferdig med studiene mine. Det var han som inviterte, og han som valgte stedet vi spiste på. Å verken tilby å betale regningen, og så være frempå nok til å spørre om jeg ville bli med ham hjem, synes jeg bare er dårlig dating etikette. Er det jeg som er på bærtur? Hilsen S.

Hei S. Det er ikke lett å gi et et enkelt korrekt svar på dette. Men hvis vi spesifiserer at man dater i Norge, i dag, så kanskje dette gir nok kulturell kontekst til at jeg kan komme med noen ålreite betrakninger. Fra Universitetsmiløet jeg var en del av på Blindern, da jeg begynte å date, var det korrekt å dele regningen. De få gangene jeg datet jenter fra Handelshøyskolen BI, var det annerledes. De var mer kjønnskonservative, og forventingen om at man skulle ta regningen var større. Det hadde nok mer å gjøre med hva slags type hjem man kom fra, enn kjønnspolitisk overbevisning.

Etter hvert som årene gikk, merket jeg også en konservativ dreining. Kanskje hadde dette å gjøre med at jeg datet mer utenfor universitetsmiljøet, som var noe spesielt, og kanskje også med at vi alle blir mer konservative med årene. En tendens som også forsking bekrefter. Skal jeg tippe hva det korrekte svaret i sosialdemokratiske Norge er i dag, er det at mannen skal ta regningen, men hun skal spørre om de skal dele den. Eller tar jeg feil? Når jeg sier «korrekte svaret», er det rett og slett hva jeg tror flest nordmenn og kvinner mener.

I ditt tilfelle så er det ikke bare et spørsmål om hvem som skal ta regningen, men også om en spandabel mann kan ta seg større friheter på date. Det er en veldig interessant problemstilling. Du peker på en slags sammenheng jeg vil tro mange nordmenn vil fordømme som av ren politisk korrekt ryggmargsrefleks. Men jeg også tørre å påstå at mange kvinner kan føle det litt sånn som du gjorde. Om jeg kan prøve å fange følelsen: «Hva får ham til å tro at kan oppføre seg så macho og freidig nå, og spørre om jeg vil bli med ham hjem, da han ikke engang var villig til å betale middagen tidligere?».

Selvsagt handler det ikke om at du eller andre kvinner lar seg «selge», som venninnen din antydet. Men kanskje det handler om en forventning om konsistent kjønnsatferd. Vi skjønner at det finnes fordeler og ulemper med å innta ulike kjønnsroller. For eksempel, kvinner kan trekke fordeler av å hengi eg til en veldig feminin og «submissiv» kvinnerolle, hvor de inviterer til å bli tatt «hånd om» av veldig maskuline og dominante menn. Prisen de må betale er uavhengighet. Menn kan trekke fordeler av å tre inn i en veldig maskulin og dominant kjønnsrolle, og dermed få bestemme og definere. Prisen de betaler er ansvar, inkludert økonomisk ansvar.

De fleste av oss er fleksible. Selv har jeg datet og vært tiltrukket av både veldig feminine og relativt androgyne kvinner. Hvis jeg drar på date med en veldig feminin og «submissiv» jente, vil jeg i mindre grad forvente at hun vil dele regningen. Rett og slett fordi gjennom hennes personlighet, så ser jeg hva slags type mann hun leter etter, og hva slags «deal» hun ønsker. Hun er ikke interessert i likestilling, og krever ikke likestilling. Og det er helt i orden, for slik er hun, og sannsynligvis også store deler av hennes biologi. Slik er hun også konsistent, og det føles helt OK å ta regningen. Alt hun sier og gjør tilsier at dette er å forvente om man ber henne med ut.

Når det kommer til daten du beskrev, så var han en «likestillingsorientert» mann rundt middagstider og da regningen kom. Kanskje litt gjerrig også, med tanke på at han er noen år eldre enn deg, med en god jobb, mens du er ung og nyutdannet. Så utpå kvelden blir han mer og mer dominant og macho, og vil ha deg med hjem. Han tar seg friheter, men ikke ansvaret som kommer med denne oppførselen. Det er nok ikke politisk korrekt å mene dette, men du er ikke på bærtur heller. Slik er kjønnsmarkedet til tider.

Du må være registrert på Sukker for påmelding. Har du konto fra før, kan du logge inn.

Kommentarer

Sukkerbruker

27 nov. 17 15:25

Enig med deg. He was bakhaly"en som ikke liker å gir penger til dame"

Sukkerbruker

29 nov. 17 00:11

Lol, du ER på bærtur, S. Du spurte om han var villig til å dele regningen, og da kan du ikke bli furten fordi han sa at det var greit, og vet du hvorfor?

Fordi du spurte om han var villig til å gjøre det!!!

Seriøst, hvis dere har kjemi og han virket som en bra kar, så er du lite smart som kanskje lar noe bra slippe unna pga en mind-game bagatell som dette.

Sukkerbruker

7 des. 17 07:15

Jeg er enig i disse betraktningene, kjønnsroller og oppførsel henger sammen

Sukkerbruker

25 des. 17 20:19

Det at mannen skulle betale regningen er fra gammelt av da mannen tjente (alt eller) mesteparten av pengene. Da det er likestilt i dag og det ikke har noe å si på lønn ifb hvilket kjønn du er, så ser jeg ikke problemet med det. Om du er student og vill date/spise middag ute med andre, men forventer at de skal betale, på bakgrunn av at du er student/jente, så kan du vell si ifra om det på forhånd, eller droppe dating til økonomi er på plass, viss det skal bli et så stort styr ut av det.

Sukkerbruker

4 jan. 18 00:04

Hvorfor dra på restaurant og irritere seg etter på? Ta heller en spaser tur hvis det er første date, så slapper å bruke flere timer på en som ikke Oppfyller din illusjon.

Sukkerbruker

14 feb. 18 01:12

EagleEye: igjen - WORD!!!

Fytti! Dette her er bare helt bak mål! Hva er det som skjer med verden når damer skal styre spillereglene i nøyaktig den retningen det passer dem? Er det rart de ikke finner veien til sin fremtidige mann? Helt utrolig, jeg blir sjokkert av at det går an å henge seg opp i så små bagateller. Tenk deg om det var slik at han failet på å DELE regningen fordi du la opp til det, og dette var hans største svakhet og nå har du latt han fare pga noe så tullete. Det går ikke an å være så kravstor. Damer, ta dere sammen!! Jeg håper ikke det er mange av dere som holder på sånn, for da er menn i Norge fortapt. Skulle tro det ikke er meningen at vi skal ha likestilling i samfunnet. Skam seg

Sukkerbruker

26 mars 18 17:19

Jeg traff en jevnaldrende jente for ca 18 år siden, jeg var da 22 år. Jeg hadde iniviter henne ut på en fin middag. Midt under middagen sa hun ut av det blå at hun aldri tok med seg mer enn 200 kr, fordi hun alltid fikk noen gutter til å spandere på seg. Jeg er og var konservativ og raus av natur, men levde og lever et nøktern livsstil. Jeg spanderer alltid på de første datene og er som sagt generelt raus. Men det at hun spekulerte i det, provoserte meg kraftig. Tenker nå på alle de som tenker på det, men ikke er så dumt til også å si det. Skulle ønske jeg dengang sa som tilsvar at jeg får 200 kr hver gang jeg får med meg en dame hjem.. På toppen av kransekaken så snakket hun om en annen type hun skulle treffe... :-S