Nettdating: Fordeler & ulemper

Den største «trusselen» mot at folk finner hverandre, er alle disse datingsidene og appene, tenker jeg. Når folks evne til å skrive en melding, en sms som liksom skal underholde og være 100 % «riktig» til enhver tid, faktisk har blitt et dumping kriterie, DA forteller dette hvor overflødig - og hva slags overflødighetshorn - nett datingen er. Når man legger til ganske mange sin frykt for å få følelser for folk man treffer på nett, så er det vel bare å innse at ingenting slår virkelige møter med virkelige folk i den virkelige verden. (Hilsen) Sukker & Salt

Hei Sukker & Salt. Takk for kommentar på Sukkerbloggen. Den rører nok ved mange menneskers tanker, så jeg lar den bli et eget tema her. Først vil jeg si at du nok har rett i mye av det du sier. Nettdating, internett og sosiale medier generelt, har endret livene våre, og hatt konsekvenser for dynamikken på kjønnsmarkedet.

For å ta noe av det negative først, så har det blitt viktigere å «selge seg selv», samtidig som at de fleste av oss er nokså dårlige til det. Man reduseres til en «profil» på nettet, og folk flest er verken særlig flinke til å skrive eller å ta bilder. Når man helst skal være litt original i tillegg, blir oppgaven vanskelig for mange. Dessuten får bilder veldig mye å si. Man må mestre ens egen overflate, for det er ut ifra denne man bedømmes, stort sett.

Når vi har en tendens til å redusere hverandre til overflate, samtidig som at vi hele tiden eksponeres for nokså urealistiske idealer vi sammenligner med, blir det lett å hoppe videre. Det oppstår en slags rastløshet i oss, tror jeg. Vi er redde for å gå glipp av den neste store muligheten vi tror alltid er der. Når vi møter en annen person, forventer vi at det skal blir klart for oss, mer eller mindre umiddelbart, om dette er den riktige personen. Vi er mindre villige til å la det gå nok til til at man blir ordentlig kjent, tenker jeg.

Teksting har langt på vei erstattet samtaler. Før utvekslet man gjerne noen ord før man møttes, og deretter pratet sammen. Nå er det bare teksting, både før og etter første date. Og før første date, har man som oftest ikke engang hørt stemmen til den andre personen. Det trenger ikke nødvendigvis være noe negativt i dette. Men det er innlysende at det både er vanskeligere å gi inntrykk av hvem man er, og få et inntrykk av den andre, utelukkende gjennom så tekstbiter.

Etter å ha vært gjennom noen negative sider ved det nye, internettbaserte kjønnsmarkedet, er det på sin plass å også dra frem noen av de positive tingene. Det er lett å rosemale fortiden, og glemme hvordan det egentlig var.

For veldig mange er online dating det eneste alternativet til å bare være alene. De har ingen andre naturlige arenaer for å møte andre mennesker. Det kan veldig lett bli komfortabelt å bare «gi opp», og heller velge å sitte foran TV om kvelden. Online dating skaper en valgmulighet, og får folk ut av komfortsonen. Man lager nå denne profilen, og ser seg selv litt i speilet. Man blir del av et større felleskap av single mennesker. Man er ikke alene.

Online dating gjør også at man møter mennesker man ellers ikke ville ha møtt i ens daglige liv. Dette gjør livet utvilsomt mer spennende. Det bra at man dyttes utenfor opptråkkede spor. Både når det kommer til jakten på kjærligheten, og selvinnsikt.

Online dating øker frekvensen i datingen. Uten, kan det lett gå måneder mellom hver date. Er man ikke helt komfortabel med dating, eller man er blitt litt rusten etter et lengre forhold, så kan det ta lang tid før man kommer tilbake i «gamet» igjen. Med online dating er det ikke så farlig om det blir et par bomturer. Sommer har ikke blitt til vinter i mellomtiden.

Til slutt så kan man også påpeke det innlysende: Uten online dating hadde langt færre mennesker møtt hverandre. Første steget i retning av å finne fremtidig kjæreste, er å lokalisere personen. Kanskje hadde vi vært flinkere til å vedlikeholde gamle arenaer for å møtes, som «bygde dansen», om vi ikke hadde hatt online dating, men jeg tror likevel internett har ført til et større, netto overskudd av romantiske møter mellom mennesker. Kanskje har han eller hun flere potensielle kandidater på hånden når man møtes på nett, og kanskje er det større risiko for at man ikke blir valgt. Men det er tross alt bedre enn å ikke møtes i det hele tatt? Ha en flott uke!

Du må være registrert på Sukker for påmelding. Har du konto fra før, kan du logge inn.

Kommentarer

Sukkerbruker

24 des. 17 11:30

Jeg føler at nettdating og datingapper har gjort oss latterlig overfladiske og late. Hvis en person ikke tar oss med storm fra første melding eller bilde, så avfeier vi den med at "jeg fikk ikke den rette følelsen" eller "jeg følte ikke noen spesiell tiltrekning/kjemi". Og hvis man får i gang en samtale, så dør den ut umiddelbart så snart en person ikke klarer å være vittig eller interessant nok for den andre.

Det er liksom ikke noe snakk om å selv gjøre en innsats for å bli kjent med den andre som tar kontakt. Eller å selv gjøre litt for å prøve å skape kjemi gjennom å stille spørsmål tilbake, foreslå å møtes etc. Det virker som folk leter etter feil og etter første mulighet til å avfeie den som tar kontakt fordi gud forby at vi ikke får den fantastiske, nesten overmenneskelige kjærligheten man ser i filmer, serier eller bøker.

Og dermed forblir meldinger ulest eller ubesvart. Sorry, nettdating er en god ide på papiret, men de fleste mennesker er for primitive og late sammenlignet med ideen for at den skal fungere effektiv.

Sukkerbruker

14 feb. 18 00:58

EagleEye: WORD!!!