#Metoo

Første gang jeg kom i kontakt med emneknaggen #Metoo, var sammen med lydopptaket av filmprodusenten Harvey Weinstein. Man hører Weinstein presse en kvinne til å bli med ham hjem. Det er ulekkert å høre på. Weinstein har makt over henne fordi han kan gi henne det hun aller mest ønsker: En skuespillerkarriere i Hollywood. Noen har hevdet at Weinsteins kvinnelige ofre, opp gjennom årene, nærmest ga ham denne makten. Weinsteins oppførsel kan ikke forsvares, selv om det kanskje er annerledes med kvinner som ufrivillig havner i nærhet til en mannlig sjef som trakasserer dem seksuelt på arbeidsplassen.

Hvor sjokkert man blir av Weinsteins oppførsel, kommer an på hva slags menneskesyn man har. Realister vet at mennesker er i stand til å utnytte makt til deres egen fordel, også i den grad at det går ut over andre. Eller som den berømte psykoanalytikeren Carl Jung formulerte sitt realistiske menneskesyn: Mennesker har en mørk side, en ”skygge”. Å ikke anerkjenne sin egen skygge er å lure seg selv.

Lydopptaket ga innblikk i noe mange allerede visste. Både om Hollywood, og sannsynligvis andre deler av samfunnet hvor mektige menn er i stand til å oppfylle både egne og andres drømmer. Også i Norge har kvinnelige skuespillere gått ut med lignende historier.

Emneknaggen #Metoo har spredd seg, også i Norge. Det synes jeg er bra. Jeg har vært vitne til hvordan noen norske menn har trakassert kvinner, både på arbeidsplasser og andre steder. Jeg har sett meldinger venninner har fått på mobiltelefonen, fra norske menn med posisjoner i offentligheten. Menn som senere ble satt i gapestokk i media. Jeg synes faktisk ikke synd på dem. I motsetning til hva noen har trodd, fikk de nok av muligheter til å endre oppførsel, før det nådde media. De stoppet ikke. Nettopp fordi jeg har sett med egne øyne hvor gærne noen menn er, må jeg tro på beskyldningene, og undertrykke min egen lyst til å tvile, fordi det vanskelig for meg som mann å identifisere meg med oppførselen.

I det siste er det flere som har gått ut og sagt at #Metoo kampanjen har gått for langt. Hva er det folk reagerer på? Det er ikke overraskende at grasrot bevegelser som #Metoo, i land som Norge, ofte belastes med en ideologisk og kjønnspolitisk slagside som gradvis undergraver den bredere oppslutningen. Jeg tror at det er dette folk reagerer på. Det er likevel bra at seksuell trakassering belyses og settes på agendaen, og bra hvis #Metoo reduserer terskelen for at kvinner tør å si fra.

Historisk sett så er det venstresiden som har kjempet for kvinners rettigheter, og likestillingen vi i dag tar for gitt. Jeg anerkjenner det historiske eierskapet venstresiden har til fenomener som seksuell trakassering, voldtekt, og andre sosiale problemer som i overvekt rammer kvinner. Jeg har også gått en lang vei for å finne ut om venstresiden i dag presenterer årsaksforklaringene som trengs for å forhindre slike fenomener i fremtiden. Dessverre velges ofte årsaksforklaringer som legitimerer en spesifikk kjønnspolitikk i stedet.

#Metoo svekkes når man insisterer på at bevegelsen beviser at vi lever i et kvinnefiendtlig samfunn, og at løsningen ligger i radikal kjønnspolitikk. For de fleste nordmenn og kvinner er ikke enige i denne virkelighetsbeskrivelsen. #Metoo svekkes når man ikke viser måtehold.

Det er alltid fristende å skylde på ukultur, i stedet for menneskenatur. Men orker man å ta inn over seg mennesket på både godt og vondt, kan man også bedrive realistisk forebygging, og jobbe for å etablerer gjennomsiktighet, maktfordeling, varsomhetsprinsipper, bevisstgjøring, og en pro-sosial oppdragelse som ikke innbiller seg at man er i stand til å skape permanente endringer i menneskenaturen ved hjelp av ”fri oppdragelse”. Sånn, nok om #Metoo. Neste gang lover jeg å skrive om litt lystigere ting. Ha en fin uke!

Du må være registrert på Sukker for påmelding. Har du konto fra før, kan du logge inn.

Kommentarer

Sukkerbruker

15 jan. 18 17:16

Synes det er veldig fint at du skriver om det. Det har jeg ventet på:) Vi må børste støvet av moralen, som Usman Rama skriver i denne kronikken:http://www.verdidebatt.no/innlegg/11712031-hit-men-ikke-lengre