Hvordan unngå tullinger

Hei Preben. Takk for fin spalte. Jeg er en kvinne på 29 år som nettopp har blitt singel igjen. Det er på tide å be om litt råd, for jeg føler at jeg går i den samme fella igjen og igjen, og faller for feil type. Det er også noe vennene mine bekrefter. Eller, rettere sagt, jeg faller ikke for feil type, det er mer som at jeg faller for tullinger og idioter som behandler meg respektløst or dårlig. Jeg har lyst å endre dette mønsteret, men jeg vet ikke hva jeg gjør galt. Har du noen råd eller tips til hvordan jeg kan bli mer bevisst når jeg dater en person? Hilsen E.

Hei E, og takk for e-post. Det er ikke alltid lett å finne en person man kan dele livet med, og for noen, virker utfordringen å være større enn for andre. Jeg skal ta deg på ordet, når du sier at du har en tendens til å falle for ”tullinger”- som du kaller dem, og jeg skal spekulere litt i hva som muligens kan forårsake dette.

Å ”falle” (for noen), alluderer til en slags passivitet. Men passiv er man definitivt ikke når man ender opp i et forhold med en person. Derimot kan det å bryte ut av et destruktivt handlingsmønster kreve bevisstgjøring. Kanskje er det nettopp dette som er i ferd med å skje for din del?

Om vi kan holde på den litt vage definisjonen: ”tullinger” eller ”drittsekker”, for å åpne opp enda litt mer, kan man stille spørsmålet: Hvorfor tiltrekkes noen av dem i det hele tatt? Og hvorfor ender noen opp i forhold med dem?

En forklaring kan være at man er for opptatt av utseende, og at man er villige til å ofre andre viktige egenskaper i en potensiell partner. Vakre tullinger og drittsekker, er nødt til å finne mennesker som aksepterer væremåten deres. Den negative oppførselen blir prisen disse betaler.

Hvordan står det til med selvbildet? Noen mennesker er mer villige til å akseptere dårlig behandling enn andre, på grunn av et dårlig selvbilde. Drittsekker finner frem til slike personer, og så utnytter dette til egen fordel. Et sunt forhold er basert på gjensidig respekt. Man skal respektere seg selv, og kreve respekt av andre.

Det kan være lurt å lytte til venner og familie. Også når det kommer til eget kjærlighetsliv. Da er man mindre isolert og sårbar, og det blir lettere å ta gode beslutninger. Nå virker det som at du nettopp tar inn over deg hva vennene dine sier, og det er bra.

For å få et forhold til å fungere, må man være villig til å kompromisse og føye seg. Det er likevel forskjell på å ofre planen man hadde for helgen, og det å føye seg etter urimelige krav eller annen uakseptabel oppførsel. Ærlighet, respekt og lojalitet er fundamentale egenskaper et menneske bør besitte, og man kompromisser ikke på dette. Egoet skal ivaretas.

Noen aksepterer uakseptabel oppførsel fordi de hater å være alene, eller fordi de er redde for å ende opp som evig single. De tenker at det er bedre å være sammen med en drittsekk enn å ikke ha noen i det hele tatt. Forskningen antyder at det faktisk kan være bedre å være singel. Dessuten er man sannsynligvis for pessimistisk på egne vegne. Man kan utvide sitt sosiale nettverk, og date bedre mennesker.

Andre mennesker blir tiltrukket av tullinger, og ender opp i forhold med dem, fordi de tror at de kan endre dem. De liker å gjøre et ”romantisk prosjekt” ut av forholdet. Derimot er det lite sannsynlig at man klarer å endre den andre personen, og det er et dårlig utgangspunkt for et vellykket forhold. Hvis ser mer potensiale i en date, enn hva som faktiske sitter foran deg, kan det være lurt å bare gå videre.

Jeg håper at dette kan sette i gang noen tanker som får deg på rett vei. Jeg vet ikke mye om deg som person, eller mennene som hittil har skuffet deg. Likevel virker det som du har tatt et steg i riktig retning. Lykke til!

 

Du må være registrert på Sukker for påmelding. Har du konto fra før, kan du logge inn.

Kommentarer

Sukkerbruker

23 jan. 18 21:13

Det er sant at noen tiltrekkes av drittsekker og tullinger, men det må også være slik at noen er magneter for disse. Jeg tror jeg faller i kategorien. Aner ikke hva det er. Jeg er velutdannet og oppegående, og prøver å være tydelig på hva jeg søker. De aller fleste avslører jeg før det kommer til en date, men jeg mister motet av at så mange jeg først tror er ok, avslører seg som nok en av samme slaget. Noen vet jeg allerede av fordi de kommer fra samem sted, så de kan jeg heldigvis luke vekk med en gang. Mitt inntrykk er at mange aldri blir kontaktet av denne typen menn. Det er litt fortvilende, men jeg er heller alene enn sammen med en som gjør livet mitt vanskelig og kjipt.

Sukkerbruker

23 jan. 18 23:11

Hei, Preben

Jeg syns også du bør diskutere muligheten for at E. har en måte å være / oppføre seg på i relasjoner som lett bringer frem "tullingen" i folk. Slike folk finnes nok.