Valentins historie

Det finnes ingen bedre anledning til å be en dame ut på date, enn på Valentinsdagen. Nå er den like rundt hjørnet. Er dere som meg, så lurer dere kanskje på hvordan denne spesielle dagen oppsto. Jeg begynte å grave litt av nysgjerrighet, for å komme forbi all sjokoladen, ”kjærligheten” hjerteballongene og de søte gavene. Det viser seg at Valentinsdagen har en lang historie, med røtter i en eldgammel romersk festival som het Lupercalia.

Lupercalia var en festival hvor man feiret våren, fruktbarheten, forfedrene og kjærligheten. Romerske prester ofret geiter, og gikk rundt i byen og smurte geiteblod på forbipasserende kvinner med blodige kluter. Det var ingenting rart ved dette. Bare et vanlig ritual som skulle sikre fremtidig fruktbarhet og reinkarnasjon. I slutten av dagen så skrev single jenter navnet sitt på en lapp og la den i en urne. Ungkarene tok så og plukket ut and lapp, og tilbrakte et år med jenta som hadde sitt navn på lappen. Slik sørget man for at man fikk satt nye barn til verden.

I middelalderen i Frankrike og England, fortsatte ritualet med at ungkarer plukket ut pikenavn fra urnen. Men på denne tiden tok ungkarene det ett steg videre, og tegnet et hjerte på skjorteermet. Deretter sverget han på at han ville ta hånd om henne i ett år.

Det finnes også andre eldgamle ritualer som har blitt en del av Valentinsdagen. I det tredje århundret, syntes den romerske keiseren Claudius (den andre) et ekteskap var en dårlig ide, siden mennene da heller ville være hjemme med konene sine, fremfor å føre krig for ham. Derfor forbød han ekteskapet. På den tiden levde det en kristen prest som het Valentin. Han synes synd på alle kjæresteparene, og giftet dem derfor i hemmelighet, uten tillatelse. Når keiser Claudius fant ut dette, kastet han Valentin i fengsel, og senere henrettet ham på datoen 14. februar. Før han ble drept, skrev Valentin et brev til fengselsvokterens datter, som da hadde blitt hans venn, og signerte: ”Fra din Valentin”.

Gjennom tidene har menn og kvinner skrevet kjærlighetsbrev og sendt små lapper til hverandre, akkurat som Valentin gjorde i det tredje århundre. Noen har skrevet dikt, mens de som ikke kunne skrive, tegnet hjerter på lappene. På søtten og attenhundre tallet, begynte man også å sende små gaver, og på nittenhundretallet, ble det populært å sende kort. Dette var enkle måter man kunne vise hva man følte overfor den andre, i samfunn som ikke tillot offentlige emosjonelle uttrykk noe særlig.

I dag sender vi både kort, meldinger, gaver og blomster til hverandre på Valentinsdagen. Ikke bare til kjærester og koner og ektemenn. Også andre vi vil gi litt omtanke får ofte en melding. Man går også gjerne ut og spiser en bedre middag. Men Valentinsdagen er også de singles dag. Alle ønsker i det minste å dra ut på en hyggelig date. Venner gir gjerne litt omtanke til single venner på denne dagen. Er du singel og planlegger å be ut noen på onsdag, 14. februar, kan du jo også fortelle litt om hvordan Valentinsdagen oppsto. Ha en fin uke, og lykke til med datingen.

Du må være registrert på Sukker for påmelding. Har du konto fra før, kan du logge inn.

Kommentarer

Sukkerbruker

16 april 18 23:49

Font bilde