Emosjonell frihet

Det finnes mange grunner til at folk forblir single i lange perioder. Noen ganger kan forklaringen være innlysende, andre ganger kan den være forbausende. Jeg satt og diskuterte med en venninne her om dagen som fortalte om manglen på «emosjonell frihet». Et begrep hun hadde plukket opp i en bok som beskrev tilstanden hennes, om det kan kalles det. I kort så tilhører hun en gruppe mennesker som veksler mellom å savne nærhet, og å være i forhold som føles utmattende og overveldende, og som man til slutt løper ifra. Hun er en «emosjonell empat».

Hun fikk meg til å tenke på noe jeg har skrevet om tidligere: Hvordan det er å date introverte mennesker. Venninnen min fortalte at selv om introverte mennesker også trenger tid alene for å lade opp, så er «emosjonelle empater» (hennes begrep) annerledes. Mennesker som henne har en tendens til å absorbere andre menneskers energi, og blir overveldet, stresset og utslitt av dette. Man fanges i en tilstand hvor man hele tiden responderer på andre, og mister slik sin emosjonelle frihet. Det kan være vanskelig å få nok tid for seg selv slik at man klarer å nullstille og få fred.

Selv er jeg ikke en veldig sensitiv person, men det hun fortalte ga mening, og er nok forklaringen på hvorfor enkelte mennesker er ambivalente til romantiske forhold. Det er for stressende og klaustrofobisk for dem, og de kan derfor tilbringe mye tid alene som single. Kjernen til problemet er at de ikke klarer å sette grenser for seg selv.

For at mennesker som venninnen min skal trives i forhold, må visse forhåndsregler tas. Det er et problem at man som emosjonell empat er i mindretall, omgitt av mennesker som ofte ikke forstår hvordan det føles. For eksempel må man regulere hvor mye tid man er sammen med kjæresten sin, slik at man ikke kveles. For folk flest kan det være vanskelig å forstå dette behovet, men en emosjonell empat opplever ikke emosjonell frihet (hennes begrep) inntil de klarer å styre dette.

Hvor mye alene tid en person trenger, varierer avhengig av situasjon, oppvekst og kultur. Vi har alle behov for å regulere nærhet og distanse til menneskene rundt oss, og klarer vi dette, så kan intimitet oppstå på en vellykket måte. Hennes løsning var i første omgang å bli bevisst på hvordan hun selv fungerte, og deretter hva hun trengte for å trives. I neste omgang var det å kommunisere dette til menneskene rundt henne, inkludert kjæresten sin.

Et problem hun hadde tidligere, var at hun ofte ble oppfattet som «av og på» av mennene hun datet, som til slutt ble irriterte og gikk. Hennes behov for å være alene, og ta ting med ro, ble oppfattet som vingling, usikkerhet og manglende interesse. Hun måtte lære seg å ta opp dette, og formidle det på en måte som ikke skremte folk. Folk flest var forståelsesfulle.

Om du som leser gjenkjenner deg i dette, eller kjenner noen som kunne trengt litt råd, så har hun følgende anbefalinger til emosjonelle empater som ønsker emosjonell frihet:

Ikke vent med å fortelle en potensiell kjæreste at du er en sensitiv person, og at du i perioder trenger «stille tid» alene. Feil partner vil ikke forstå eller respektere dette behovet. Du bør også si hvordan du foretrekker å sove. Vanligvis sover kjærestepar i samme seng, men noen emosjonelle empater blir aldri vant til dette, samme hvor glad hun eller han er i partneren sin. Å ikke få skikkelig hvile er tortur. «Normale» mennesker kan på den annen side føle seg ensomme om de sover alene, eller i separat seng i samme rom. Det er mulig man må finne en balansegang.

Når man kommer så langt at man flytter sammen, er det viktig å avklare romfordelingen i hjemmet. Finnes det et sted hvor man kan trekke seg helt tilbake uten å bli forstyrret? Et lite hjemmekontor? To separate baderom? For noen er to separate fløyer i huset en god idé. Andre kan til og med forestille seg å bo i to separate hus, side ved side. Som man sikkert skjønner så kan det være vanskelig for normale folk å relatere til slike behov, og det er absolutt ikke for alle. Men for venninnen min, eller emosjonelle empater som er mer sensitive enn henne, så kan ukontrollerbare samtaler, lukter, lyder som hosting, bevegelser i øyekroken, føles invaderende, støyende, og utmattende.

Etter å selv få litt innblikk i dette, og de forskjellige behovene emosjonelle empater kan ha, kan jeg vel legge til fra de «normales» perspektiv, at om man tror man dater en slik person, er det viktig å komme skikkelig til bunns i hva den andre personen trenger for å være tilfreds og lykkelig. Det kan være vanskelig for personen selv å fortelle og være helt åpen om dette, og man kan ikke vite om forholdet har en kjangs før man har fått avklart om man kan møtes et sted på midten, og være tilfredstilt, begge to. Ha ellers en fin uke alle sammen!

Du må være registrert på Sukker for påmelding. Har du konto fra før, kan du logge inn.

Kommentarer

Sukkerbruker

28 mars 18 04:25

Jeg har e64n profil, her inne, deg har nu datet 88 kvinner etter jeg ble skil, enten ditcher jeg dem eller de etter å ha snakket med dem. Min far fortalte meg mens jeg bodde i Gøteborg. Du må date 99 damer før du blir gift. Nr 64 sviktet meg og da stakk jeg etter 5 år. 2 år siden nu. De er masse damer her inne, Jeg treffer damer i Tyskland og Holland også, der jeg jobber. Vel, jeg kunne hjulpet mange. Formulering er viktig, man må lage spenning. Det er en nøkkel, på språk ogdating, jeg fant. Det viktigste er å skape spenning, men det er mye mer. Skulle gjerne holdt kurs. Leser prifiler her inne, men må smile mange ganger. Lykke til.
Slik musikk hjelper, joda vært mye i Italia og Spania https://www.youtube.com/watch?v=uABuVnnPlCM&list=RDGMEMQ1dJ7wXfLlqCjwV0xfSNbAVMwPrKYs2iDKQ&index=6

Sukkerbruker

28 mars 18 04:32

God kveld :D Nå er det bare en dag igjen, så er det jammen meg påske ferie og lange late dager :) Det er jo veldig godt og tenke på :) Så jeg har veddet med meg selv nå, jeg skal ha en date til helgen, så hva skal du gjøre for noe i helgen Odd191101 ? Har du veldig store planer, eller er det muligheter for deg og endre noen ? :) Håper du ellers har det fint? :) Gleder meg til og høre fra deg :) Klemmer . et exempel, jeg har ikke svart, kanskje dårlig, gjort ,en et exempel. Jeg kunne laget en profil for dere for å hjelpe dere.