En ny start

Hei Preben. Først vil jeg bare takke for den fine spalten din. Dernest tar jeg gjerne imot litt råd. Jeg er en separert mann i midten av femtiårene, og har nå vært singel i over ett år. Jeg har såvidt begynt å date igjen, og har ingen problemer med verken online dating eller det å være sosial på date. Likevel så bekymrer jeg meg en del når det kommer til det å være intim med en ny kvinne. Det høres kanskje litt rart ut, men jeg var gift i over tyve år. Når barna våre flyttet ut, ble hun mer interessert i karrieren sin, som til slutt også medførte at hun flyttet bort. Jeg må innrømme at dette har tært litt på selvsikkerheten min. Vi hadde det fint sammen. Jeg viste også hva hun likte. Men i hvilken grad jeg vil kunne gjøre en ny kvinne fornøyd og lykkelig, har jeg blitt mer usikker på. Du kan vel kanskje kalle det prestasjonsangst, og jeg tror dette holder meg litt tilbake. Jeg vet ikke helt om dette er innenfor ditt tema, men jeg tenkte likevel at du kanskje hadde noen kloke ord til meg. Hilsen Sigurd.

Hei Sigurd. Takk for åpenhjertig e-post. Så bra at du skriver om dette. Jeg er sikker på at det finnes mange single menn som sitter og grubler og bekymrer slik du gjør. Oftest er det kvinner som skriver om omstillingsproblemer etter langvarige samliv som har gått i oppløsning. Menn blir ansett som mer rastløse fra naturens side. Selv om dette definitivt ikke gjør det lettere å finne en ny partner, så er det ikke frykt og prestasjonsangst man oftest hører om. Men kvier seg nok litt for å prate om dette.

Du kan gi deg selv litt tid, tenker jeg. Etter å ha vært gift i tyve år, er ikke ett år som singel veldig lenge. Det kan være tilstrekkelig for noen, men ikke for alle. Jeg vet ikke, men det kan høres ut som at du fremdeles føler deg nedfor. Er man litt deppa, så har dette konsekvenser for libido. Dette kan være grunn nok til at du ikke føler deg foroverlent med tanke på å være intim med en ny kvinne. Alt henger ihop, som man sier. Kanskje savner du mer å ha en spesiell person i livet ditt? Kjenn litt på dette.

Hva som får noen til å flytte fra hverandre etter mer en tyve år sammen, vet jeg ikke. Jeg har ikke erfaring med så lange forhold. Man kan også snu det på hodet, og spørre hva som gjør at to mennesker holder sammen så lenge. Du nevner barn som har flyttet ut, og stikkordet er nok familie. Når barna har flyttet ut, så er mye av oppgaven gjort. Igjen står to mennesker som skal gi ny mening til et samliv som har sentrert rundt beskyttelse og barneoppdragelse. Mange år har gått. Begge har ofret mye. Man har endret seg. Skal man fortsette å være sammen? Det er ingen selvfølge.

En universal endring som inntreffer hos menn og kvinner med årene, og som har direkte innvirkning på personligheten, er hormonelle endringer. Menns testosteronproduksjon går ned, som gjør dem mer «feminine» (i mangel på et bedre ord), mens kvinners østrogenproduksjon går ned, som gjør dem mer «maskuline». Menn som tidligere likte risiko, konkurranse, og å styre, blir mer opptatt av hva andre tenker om dem, engstelige, og mer empatiske. Kvinner blir derimot gjerne mer selvstendige, konkurranseorienterte, og mindre føyelige. Man kan nesten si at menn og kvinner, før eller siden, møter hverandre på midten.

Dette er selvsagt forenklende. Det finnes sikkert veldig mange faktorer som spiller inn i akkurat ditt tilfelle. Men beskrivelsen faller også inn i et mønster, hvor kvinner gjerne ønsker å gjøre ting de mener å ha «ofret» for familien tidligere i livet. Personligheten endres. På samme måte har kanskje din personlighet endret seg noe. Det kan rett og slett hende at dere ikke passer hverandre så godt lenger, selv om du kanskje nå føler et større behov for trygghet enn du gjorde tidligere i livet.

Når det kommer til det å date nye kvinner, så skal du også være klar over at du ikke blir seksuelt tiltrukket automatisk. Ta datingen som vennskapelige møter inntil du føler for noe mer. Det kan hende at du stresser så mye over dette at det blir vanskelig for deg å kjenne etter om du føler noe som helst. Og når tiden for intimt samvær kommer, vær åpen om at det har vært lenge siden, og at du har kommet ut av et langt ekteskap. Dette tar muligens bort noe av stresset. Vær også klar over at libido går med mer årene, og som er helt naturlig. Her finnes det medikamenter som kan hjelpe. Dette er også noe du kan ta en vurdering på. Fremfor alt, ikke vær redd. Du virker å være en bra mann som mange kvinner vil ønske å møte. Lykke til!

Du må være registrert på Sukker for påmelding. Har du konto fra før, kan du logge inn.

Kommentarer

Sukkerbruker

19 juli 18 13:54

Tror du vil komme langt med å være ydmyk og naturlig i situasjonen. Observer hennes reaksjoner på det du gjør, lytt etter hennes ønsker, som du gjerne kan spør om. Det kan være riktig så spennende når to stykker skal bli kjent med hverandre seksuelt. Kanskje finner dere ut at dere liker noe dere til og med ikke visste dere gjorde! Nyt, slapp av og lek! Lykke til!

Sukkerbruker

14 aug. 18 20:53

Kjenner meg igjen. Er nysgjerrig på å treffe ny dame, men samtidig har jeg uro i magen når jeg tenker på det intime som jo før eller siden vil komme. Og som jeg selvfølgelig ønsker. Skulle ønske at jeg bare kunne glede meg og kjenne på spenningen. Jeg har tatt kontakt med sexolog. Jeg trenger styrke til å stå i det, det finnes jo faktisk verre skjebner! Innfinne seg med og akseptere at kroppen endrer seg. Og være tilfreds med den man er totalt sett. Når det er sagt så vil jeg nok innom apoteket når tiden er moden..