Hvordan vi snakker

Tro det eller ei, men i «Den årlige samtale-studien» (2018), studerer man hvordan hver generasjon av voksne single møtes og uttrykker seg gjennom ulike former for samtale. Fra første kontakt, til første date, til pardannelse, og i noen tilfeller, oppbrudd. Tross alt er god samtale essensielt når det kommer til å etablere og vedlikeholde alle moderne menneskelige relasjoner.

I studien observerte man to tusen single. 47% var menn, 53% var kvinner, i en alder mellom 18 og 55+ år. Personer mellom 18-24 år kalte man «Generasjon Z», de mellom 25-29 år, kalte man «Millenials», de mellom 40-54 år, kalte man «Gen X», mens de over 55 år var «Boomers». Man delte også forsøkspersonene på tvers etter inntekt, etnisitet og seksuell legning. 83% var heterofile, 10% var bifile, 5% homofile, og 2% var «annet».

God samtale er svært viktig for datingen, skal vi tro undersøkelsen. 74% av de single mente at dette var den beste indikatoren på god kjemi. God samtale ble også ansett som viktigere enn fysisk tiltrekning. Den første samtalen kan endre alt, da hele 60% mente at det var mulig å bli forelsket i en person allerede da. Også senere i prosessen blir god samtale vurdert som den sikreste måten man identifiser en passende partner på. I online dating, blir chatting viktigere enn å lese profiltekster og å sveipe gjennom bilder.

Jeg har før skrevet om effektene av slurvete språk og grammatikk. Hele 58% mente at dette kunne være en dealbreaker, og 83% har erfart at dette ødelegger for tiltrekningen.

Når man ønsker å avtale en date, så var 46% redde for å sende en melding i frykt for å bli avvist, og 39% i frykt for å ikke vite hva å si. Hele 49% av «Generasjon Z» spurte gjerne om hjelp fra andre når de skulle formulere en første melding, i motsetning til bare 20% av single i gjennomsnitt. Av disse tyve prosentene, spurte man helst en venn først, og deretter et familiemedlem eller en kollega.

83% mente også at samtalen man hadde online før man møttes til date, fungerte som en bra forberedelse til å ha en god samtale senere. Ved å vurdere den andre litt når man tekstet, fikk man en glattere overgang til samtalen, ansikt til ansikt.

Hvilken type melding gir svar? Her gjorde man også noen funn. En melding som referer til felles interesser og erfaringer, scoret høyest med hele 60%. En melding som inneholder et kompliment som refererer til bilder og/eller utseende, fikk 18%. En god vits eller artig historie fikk 15%, mens en emoji fikk bare 8%. Et tips å ta med seg, er at hele 59% av single foretrekker å snakke litt på telefonen før man møtes. I dag så er det veldig lett å hoppe over dette, og bare gå fra meldinger til å møtes direkte.

Tre dagers-regelen er død, visstnok. Det er ingen som lenger forstår, eller setter pris på å vente tre dager før man får svar på en melding. 89% av single svarer innen tolv timer hvis de er interesserte, og 23% av disse svarer med en gang. Dette viser at man er interessert og tilgjengelig. Ikke at man er desperat. Faktisk så mente hele 75% at å la en melding være «lest» men ubesvart, er en større «turn-off» enn å svare for tidlig.

I tillegg til å samtale på nett ved hjelp av tekst, liker single å kommunisere ved hjelp av bilder og skjermdumper (38%), og deretter gjennom foretrukne emojier (32%). I tillegg til dette sender man gjerne memes og GIFer.

Politikk og dating er ingen triviell affære. Flertallet av single (59%) starter ikke en samtale med en person som åpenbart tilhører den motsatte siden i det politiske spekteret. Venstresiden virker å være mer fordømmende (65%) enn høyresiden (52%). Men hvis det fantes en ting som kunne overvinne denne skepsisen, så var det god samtale. Dette ble i så måte ansett som viktigere enn både utseende og penger. Faktisk så foretrakk single å snakke om eks-kjærester fremfor politikk. Deretter ble sex og penger ansett som de verste samtale temaene på date.

Å spise en middag sammen er fremdeles den mest populære rammen for en date. 78% foretrekker dermed en date som legger til rette for god samtale. Men det er ikke alltid lett å vite hva man skal snakke om. 39% sier at de sliter med dette. 19% sier at de går så langt som å Google seg frem til potensielle samtale temaer før de drar på date. Spesielt «Generasjon Z» var tilbøyelige til dette (33%). 13% sier at de har Googlet seg frem til noe å snakke om mens de var på date (Generasjon Z, 23%, Boomers, 5%).

Samtale kan også ødelegge en date. Negativitet var det verste (41%), deretter å ikke la den andre personen komme til ordet (20%), kontroversielle temaer som omhandler politikk og religion (18%), «corny» språkbruk (15%), og til slutt, bruk av pretensiøst språk for å virke smart (7%).

Den pinlige stillheten opplever 70% av single på første date fremdeles. De takler dette på ulike måter. 40% endrer samtalens tema, 32% prøver seg med litt tomprat, 15% sitter bare der uten å si noe (hjelp), mens 5% griper til mobiltelefonen. Spesielt «Generasjon Z» bruker mobiltelefonen på denne måten. Likevel virker vi å være nokså greie med hverandre. Hele 85% er villige til å gi den andre en ny sjanse om den første samtalen ikke går så bra.

74% av alle single mener at god samtale er den fremste indikatoren på god kjemi, men blant de yngste, «Generasjon Z», mener hele 81% dette. Likevel så er det denne gruppen som er mest avhengig av å sjekke telefonen mens de er på date (hele 45%, versus bare 10% av «Boomers»). Kanskje er dette heller ikke så rart, da dette er en generasjonen som knapt nok har opplevd en «offline» verden. Dette gir noen spesielle utslag. For eksempel så foretrekker alle andre single å prate på telefonen før man møtes. Generasjon gjør faktisk ikke det, og synes at det kan bli litt «flaut».

«Generasjon Z» er derimot flinkere til å bruke emojis når de samtaler via teksting, og uttrykker kanskje et større spekter på denne måten. Ett tema det var veldig viktig for «Generasjon Z» å enes om som par, var likestilling. Vi får ta dette som tegn på tiden, kanskje også fremtiden. Studien ble gjennomført i USA, og bør ha noe overføringsverdi til vårt lille land. Ha en flott uke!

Du må være registrert på Sukker for påmelding. Har du konto fra før, kan du logge inn.

Kommentarer

Sukkerbruker

8 mai 18 18:08

Jeg vil gjerne ha kontakt dem jeg har sent til jeg ønsker savr

Sukkerbruker

2 juni 18 22:39

Jeg mener at det er god folkeskikk å besvare en melding på sukker uansett.
Er man pålogget, bør det være regel nr 1 å kunne skvise høflig, om man ikke er interessert eller chatter med en annen for tiden.
Jeg er uredd for å sende første melding, og får noen ganger tvers igjennom ryddige svar
Det er det enkelt å forholde seg til. Å gå og vente og lure på om en profil vil svare, er veldig irriterende.