Ibux mot kjærlighetssorg?

Følelsen av å være elsket, og akseptert for den man er, er noe av det beste et menneske kan oppleve. Samtidig er følelsen av å bli avvist, og miste personer man elsker, noe av det verste. Forskere som har studert dette, har i nyere tid avdekket at den psykologiske smerten man opplever, ikke er veldig ulik fysisk smerte. Den samme smerten oppstår når vi blir avvist av venner og kolleger. Ikke overraskende så handler svært mye av det vi gjør om å bli akseptert av andre mennesker. Vi kan likevel lure på hvorfor vi reagerer så sterkt.

Det kan virke som en slags overreaksjon fra vår side. Men selv om vi tilhører den smarteste arten på jorden, har vi som individer, opp gjennom historien, likevel vært avhengige av å tilhøre sosiale grupper for å overleve. På samme måte som sult og tørst, har behovet for å bli akseptert, oppstått som en overlevelesesmekanisme gjennom evolusjon. Dermed blir det mer forståelig at hjernen reagerer nokså likt på en brukken arm, som på sosial avvisning. Begge deler er livsfarlig.

Jeg har tidligere skrevet om hvorfor mange menn opplever stress og ubehag når de prøver å be en dame ut på date. Det er den samme primale frykten for a bli avvist av den forhistoriske gruppen som gjør seg gjeldende. I dagens trygge, norske samfunn, klarer vi oss fint alene. Det føles bare ikke slik.

Eksperimentene som påviste koblingen mellom fysisk og psykisk smerte, var interessante i seg selv. I ett av dem benyttet forskerne seg av en teknikk som kalles «Cyberball». Enkelt beskrevet er dette et dataspill som imiterer den ene av forskernes erfaringer, en gang han var i parken og spilte frisbee med to andre personer, som plutselig ekskluderte ham. Forsøkspersonene spiller «Cyberball» med hverandre, hvor noen plutselig blir ekskluderte. Deretter sammenlignet man disse forsøkspersonene ved hjelp av en fMRI scanner. Avvisning i «Cyberball» aktiverte de samme delene av hjernen som er forbundet med fysisk smerte.

Forskerne lurte deretter på, siden avvisning gir en smerte som er nokså lik fysisk smerte, kan man dempe denne smerten på samme måte? I neste runde ga derfor forskerne noen av forsøkspersonene acetaminophen (Tylenol), en smertestillende medisin man kan kjøpe reseptfritt, nokså lik Ibuxen vi pleier å kjøpe i Norge. Kontrollgruppen fikk bare placebo. Når forskerne 3 uker senere undersøkte hvorvidt forsøkspersonene hadde opplevd å føle seg såret i denne perioden, gjennom forsøkspersonenes daglige noteringer, fant man ut at personer som hadde tatt den smertestillende medisinen hadde hatt færre av disse smertefulle følelsene.

Man gjennomførte deretter et nytt «Cyberball» eksperiment med forsøkspersoner som enten hadde tatt smertestillende, eller placebo, i tre uker. Resultatet var sammenfallende med den tidligere studien. De som hadde tatt smertestillende i de foregående tre ukene, hadde mindre aktivitet i de delene av hjernen forbundet med smerte når de ble ekskludert i «Cyberball».

I et annet artig eksperiment, gjennomført ved Universitet i Michigan, scannet forskere hjernen til personer som nettopp hadde blitt dumpet av kjæresten sine, samtidig som at de ble bedt om å se på bilder av eksene sine. Også der fant man at de områdene i hjernen som ble assosiert med fysisk smerte, «lyste opp» på fMRI scanneren.

Koblingen mellom fysisk og psykisk smerte er overraskende. Implikasjonen virker å være at det hjelper å ta seg en Ibux når kjæresten gjør det slutt (Jeg fraråder alle å gjøre dette). Forskerne mener at koblingen gir mening, biologisk sett. I stedet for å utvikle et separat smertesystem bare dedikert til sosiale situasjoner, har evolusjonen hengt dette på det eksisterende «fysiske» smertesystemet. Det hjelper kanskje ikke så mye for den som mister kjæresten sin å vite om dette, annet at man forstår hvorfor man reagerer mye sterkere enn det som er "nødvendig". Ha en flott uke!

 

 

 

 

Du må være registrert på Sukker for påmelding. Har du konto fra før, kan du logge inn.

Kommentarer

Sukkerbruker

4 juni 18 16:54

Jeg lurer på hvor mange som ender opp i et varig forhold etter å ha møtt noen på sukker. Jeg har en ide om at det er forsvinnende få... tror det er enda vanskeligere å treffe noen her enn offline. Har du noe statistikk Preben ?

Sukkerbruker

5 juni 18 12:43

Vi har gjennomført en undersøkelse på gaten i Oslo der vi spurte 1005 personer hvor de hadde funnet sin partner. I undersøkelsen ble det ikke oppgitt hvilken datingside som sto bak undersøkelsen før etter svarene var avgitt.

Resultatet kom overraskende på oss - det var bedre enn forventet: Hele 68 % av nettdatingparene kom fra Sukker.no!

Sukkerbruker

6 juni 18 10:32

Jeg har mange venner som har funnet kjærligheten her på Sukker. Min bestevenninne er fortsatt i forhold med en hun fant her 6 år siden =) Så jeg har trua på at man kan møte en god match her.

Sukkerbruker

10 juni 18 01:55

Hei:-) har alltid gitt et godt inntrykk av meg, har ikke vært til spøk eller tull når jeg har pratet med personen, vært et godt menneske tvers gjennom hele tiden. Men det går alltid mot der stormen går. Har skjedd at jeg har blitt såret.