Intensitetsnivå på førstemeldinger

Hei Preben! Ønsker å få vite noe jeg har lurt på lenge. Stemmer det at det er menn som må alltid ta den første kontakten her på Sukker? Ønsker å være anonym hvis du bestemmer deg å skrive om det på datingmagasinet. Takk.

Hei Anonym. Det var et enkelt og genuint spørsmål. Jeg har skrevet for Sukker i en del år, og fått mange spørsmål fra både kvinner og menn som lurer på hvordan man best får kontakt på Sukker. Det går på flere ting, som for eksempel hvordan bildene på profilen skal se ut, hva man skal skrive i profil teksten, hvordan, og hvor langt man skal skrive. Både kvinner og menn har lurt på hva man skal skrive i første melding, og hvorvidt man skal ta kontakt først.

I studier av online dating så har man funnet mange vedvarende tendenser, og en av dem er at kvinner får flere meldinger enn menn, statistisk sett. Dette betyr ikke at også mange menn opplever å få uoppfordrede meldinger fra kvinner som søker kontakt. Kvinner på Sukker sender første meldinger, de også. Og de finnes kvinner som heller ikke får så mange første meldinger fra menn. Online dating, eller kjønnsmarkedet generelt, er mer eller mindre frustrerende for både menn og kvinner, avhengig av hvor mye «arbeid» som legges ned, hvor mye tid og energi man har til rådighet, og hvor mye respons man får.

For å svare enkelt på svaret ditt, så kan jeg vel si, ja. Som mann, regn med å måtte sende første melding til kvinner du synes er attraktive. Jeg vil likevel råde både kvinner og menn til å sende førstemeldinger til personer de er tiltrukket av. Hva er alternativet? Å vente på at man får melding? Livet er for kort, og det finnes for mange der ute til at man kan regne med å bli sett, med mindre man er så heldig å være en av dem som virkelig skiller seg ut i mengden ved å gjøre ingenting.

Det kan likevel være lurt å være litt realistisk før man komponerer og sender meldingen avgårde. Noe man er nødt til å ta stilling til, er hvor mye tid og innsats man skal investere i førstemeldingene. Noen liker å få en lang og omstendelig melding som viser at den andre personen har gått gjennom profilen deres og gjort seg noen tanker om hvorfor de tar kontakt med nettopp han eller henne. Andre kan synes at en lang og inngående melding fort blir «desperat» og ubehagelig. Dette gjelder nok oftest hvis personen som får meldingen ikke har lagt veldig mye innsats ned i egen profil, og selv tar nokså lett på online datingen. Hvis man sender en lang og utmalende melding til en slik profil/person, blir det feil kalibrering, og man kan fremstå som anstrengt og rar. Har den andre personen derimot lagt ned mye arbeid og ærlighet ned i profilen sin, så blir det mer naturlig å skrive en lengre førstemelding. Det blir som med alle andre sider ved datingen. Man må vise at man er på samme frekvens, og vise at man kan tilpasse seg. Det finnes ingen enkel regel man bar kan følge.

Man må også ivareta eget humør og velvære. Man kan lett bli lurt av «kjendiseffekten om man blir veldig betatt av en annen profil på nett. Dette legger tilrette for skuffelse. «Kjendiseffekten» er den psykologiske prosessen hvor man gradvis føler at man kjenner en person, bare ved å ha sett bilder av personen mange nok ganger. Når det kommer til online dating, så kan dette skje ved at man oppsøker en profil mange ganger, leser profilteksten mange ganger, og deretter lar fantasien løpe naturlig avgårde, hånd i hånd med diverse projiserte forstillinger og forhåpninger man har. Når man sender meldingen, så føler man at det er berettiget å skrive langt og omstendelig, fordi den andre personen har gjort sterkt inntrykk. Man har mange ideer om hvem den andre personen er, og man føler det naturlig å være både inngående og personlig selv. Man legger ned mye arbeid og innsats i meldinger som ikke engang blir besvart. Da kan man fort føle at verden er urettferdig.

Når man sender førstemeldinger så må man altså kalibrere hvor mye innsats og arbeid man skal legge ned, både ut ifra hva den andre personen/profilen signaliserer, og hvor mye «motgang» man orker over tid. Terskelen for å sende meldinger er lav, og mange meldinger flyr frem og tilbake. Det finnes klare begrensinger i hvor mye man klarer å kontrollere i denne situasjonen. Dette er kanskje prisen man betaler for tilretteleggingen som online datingen innebærer. Det er lettere å identifisere og ta kontakt med en person man synes er attraktiv. Men om man ikke umiddelbart klarer å vise at man er personen denne personen leter etter, kan det være vanskeligere å skape det rette inntrykket, enn over det minuttet med samtale man kanskje hadde fått om man hadde hadde vært så heldig å møtes ute på byen, eller et annet sted. Selv om Sukker har et veldig godt matching system, skal man virkelig ikke legge alle eggene i en kurv, som man sier.

Samtidig skal man ikke bare bombardere med korte, standard meldinger. Dette gjelder nok spesielt menn, som nok også kan bli fristet til å gjøre dette etter å ha opplevd å få lite svar. Man blir forståelig nok lei av å jobbe med meldingene man sender. Frustrasjon og latskap tar overhånd, og man nærmest spammer innboksen til dusinvis av kvinner. På den kvinnelige siden, å få innboksen sin spammet av hundrevis av slike meldinger fra menn som håper på napp, ødelegger for menn som sender bedre meldinger som drukner i mengden. Og slik fortsetter denne sirkelen.

Man kan alltids oppfordre kvinner til å være mer proaktive. På mennenes side tror jeg trikset er å begrense seg litt i forkant, slik at man ikke brenner seg ut i lengden. Velg deg ut de profilene du ønsker å sende melding til. Gå gjennom profilene og se hvordan hun forholder seg til online datingen. Legg førstemeldingen på samme intensitetsnivå, men ikke ikke la den være for lang (2 til 5 setninger bør være nok). Det kan ta tid å få svar fra den rette personen. Vær også klar over at både profilbildet og deretter teksten vil være veldig viktig om du klarer å fange oppmerksomheten til den andre. Håper dette var svar nok, Anonym. Lykke til!

Du må være registrert på Sukker for påmelding. Har du konto fra før, kan du logge inn.

Kommentarer