Jeg dater en skilt mann

Hei Preben. Takk for kjempefin spalte. Jeg har et generelt spørsmål som handler om min egen dating situasjon. For første gang har jeg vært på date med en mann som er skilt. Altså, han har vært gift før, og har barn med eks-konen sin. Jeg vet at dette i utgangspunktet ikke trenger være noe problem. Men jeg tenker likevel over dette en del, merker jeg. Jeg lurer på hvorfor ble han skilt, til eksempel, og jeg lurer på om menn som er skilt, skiller seg fra andre menn. Altså, om de har noen kjennetegn som gruppe, fra menn som ikke er skilt. Jeg er selv i slutten av tyveårene, og ute etter et seriøst forhold. Naturligvis har jeg ikke lyst å skilles etter å ha fått barn, og prøver å finne ut mest mulig. Håper du ikke synes spørsmålet er snålt. Hilsen Mia.

Hei Mia. Takk for e-post og originalt spørsmål. Det er kanskje rart at det ikke har blitt stilt av noen tidligere. Spørsmålet kan også stilles andre veien: Hva kjennetegner kvinner som er skilt (som gruppe), sammenlignet med kvinner generelt? Fremdeles har vi nok en tendens til å se på mannen som aktør, mens kvinner får en mer passiv rolle. Det er mannen som går, alternativt gjør at kvinnen går fra ham. Jeg synes å huske at de fleste skilsmisser i Norge initieres av kvinner. 2/3 deler, tror jeg det var. Men det er en annen diskusjon.

Det du lurer på, er kanskje hva årsakene til en skilsmisse som oftest er, og i neste omgang, om dette kan ha noe å si for hvorvidt du burde date menn som har vært gift, og skilt seg. Et forsøk på å besvare dette vil innebære å grave seg ned i så mange detaljer, og å ta så mange forbehold, at svaret blir ubrukelig i ditt tilfelle. La meg heller prøve å svare deg mer generelt.

Det er nok minst like mange fordeler som ulemper å date en skilt mann. Faktisk så ser det også ut som mange kvinner foretrekker menn som har vært etablert i tidligere forhold. I hvert fall når man ser på hvem de velger å få barn med. Menn som allerede har fått barn, blir gjerne valgt som fedre av andre kvinner også. De «resirkuleres» sannsynligvis på denne måten fordi de har noen kvaliteter som kvinner setter pris på. Intuitivt så gir det vel også mening: En mann som er bra nok for en kvinne, bør være bra nok for en annen.

Når det kommer til å date disse mennene, så må man kunne anta at de har en del samlivserfaring, og at noe av denne erfaringen er et pluss. En skilt mann vet hva han liker, og ikke liker. Han har innsikt i hva det vil si å være i et seriøst forhold, som i neste omgang kan gjøre ham mer stødig og pålitelig.

En skilt mann som har barn, kan passe bra både om du er klar for å få barn, eller vil vente litt. Hvorvidt han vil ha flere barn er sannsynligvis noe han allerede har gjort seg opp en mening om. Dessuten kan du vurdere ham som en mulig far til dine barn ut ifra hva slags far han allerede er.

En skilt mann er sannsynligvis en seriøs mann. Han tror på den store kjærligheten, men har erfaringen som gjør ham realistisk. Han har sikkert også lært av tidligere feil, som vi alle gjør, og man får tror at han har lært noe av eksen sin også. Han er «stueren», som man sier.

Menn som har skilt seg, som jeg kjenner, har vært målrettede med datingen om de ønsker å gifte seg igjen, få familie, hele pakken. De leter etter en seriøs kvinne som passer inn i familielivet de allerede er en del av, og har ansvar for. Alternativt så har de visst at de ikke ønsker dette igjen. Det er på sin plass å spørre en mann som er skilt om han har lyst å gifte seg og får barn igjen, for han vet hva dette innebærer, og hva betingelsene er. Svaret som kommer fra en mann som ikke har denne erfaringen er kanskje like sannferdig, men mindre troverdig. Han vet ikke hva det innebærer enda.

Hvis dette er noe du fortsatt kverner på, vil jeg råde deg til å ta opp dette med den skilte mannen du dater. Ikke som et problem, men som et interessant samtale tema. Kanskje har også han lyst til å prate om tidligere erfaringer, og forventninger når det kommer til deg. Det kan til og meg hende at du vil oppleve samtalen som svært spennende. Du vil utvilsomt lære ham bedre å kjenne. Det er flust av flotte menn som blir skilt. Det trenger absolutt ikke være noen «galt» med dem. Tvert imot er dette er menn som har blitt vurdert som ekteskapsmateriale av andre kvinner. Ting som kan få et forhold til å ryke på sikt, er tallrike som stjerner i nattehimmelen.

Du må være registrert på Sukker for påmelding. Har du konto fra før, kan du logge inn.

Kommentarer