Komplimenter gode nok?

Hei Preben. Jeg er en regelmessig leser av spalten din, og har omsider bestemt meg for å sende inn et spørsmål. Jeg var nylig på date meg en dame jeg har chattet med en stund, men det gikk ikke helt etter planen. Vi ga hverandre en klem etterpå, men før vi skilte lag, hadde vi en diskusjon som jeg syntes skapte litt dårlig stemning. Kanskje det var min feil, jeg vet ikke, og det er også grunnen til at jeg skriver denne eposten til deg. I følge henne så hadde jeg gitt henne for mange komplimenter som gikk på utseende hennes. Det kom etter at jeg ga henne et kompliment mens vi spise middag sammen. Jeg merket at det irriterte meg litt, for hva er problemet, liksom? Vi har blitt litt kjent, og jeg vil bare vise at jeg liker henne. At jeg synes at hun er vakker. En ting er at hun kanskje ønsker andre komplimenter, og kanskje jeg skulle vært mer original og reflektert rundt dette. Men hvorfor gjøre en greie av det på første date? Kan man ikke heller prøve å få hverandre til å føle seg bra? Er dama bortskjemt, eller er jeg dum? Hilsen V.

Hei V. Takk for eposten. Skjønner at du er frustrert, og kanskje er dette forståelig med tanke på hva du skriver. Første date er ofte et skrøpelig møte. Begge møter med mange forventninger, uten å kjenne hverandre. Litt avhengig av hva slags person man er, vil man oppleve stress. Avhengig av tidligere erfaringer, vil man kunne tolke til høyre eller venstre for hva intensjonene til den andre personen er. Joda, kanskje var dama bortskjemt. Eller kanskje prøvde hun bare å tulle med deg litt, og fiske etter flere komplimenter. Eller så har du vært ensidig nok i komplimentene dine til at hun begynte å lure på om du har tatt deg bryet med å bli litt kjent med henne på ordentlig, all den tid dere har «chattet en stund», som du sier.

Det kan også være uttrykk for en forskjell mellom dere. Studier har vist at vi i stor grad stemmer til høyre eller venstre i politikken, ut i fra personlige forskjeller i temperament. Menn og kvinner er forskjellige når det kommer til hvordan de verdsetter hverandre, og hvordan de ønsker å bli verdsatt. Deretter har vi miljøet man vokser opp i som kan forsterke eller moderere dette. Noen kvinner ønsker først og fremst å fremstå som «vakre», og bruker mye av sin tid til dette. De er kanskje mindre opptatt av å imponere på andre måter, og de føler at de realiseres fullt ut i en mer konservativ kvinnerolle. Mange kvinner vil sikkert være fornøyd med komplimentene du har gitt henne. Og hvis vi beveger oss utenfor Norge, Skandinavia, ja, Vest-Europa, så gjelder det nok også flertallet av kvinner i verden, vil jeg tørre å påstå.

Så finnes det andre typer kvinner som har et annet temperament, en annen biologi, andre interesser, og som opplever livet som en annerledes oppgave en å være den lykkelige og gjensidig utfyllende parten til konservative menn. Disse kvinnene passer nok også bedre til andre typer menn, og de skal selvsagt ha de samme mulighetene til å realisere seg selv som alle andre mennesker. Man kan si at likestillingsprosjektet langt på vei har vært å erkjenne og ta hensyn til disse kvinnene (hvis man ser bort fra LGBT bevegelsen). Det har selvsagt gavnet alle kvinner, men det finnes nok av norske kvinner som fremdeles sier at de verken er interessert i «likestilling», eller har lyst å være «likestilt». Sannsynligvis fordi dette henger sammen med biologiske og psykologiske variasjoner ikke bare på tvers av kjønn, men også innad kjønn.

Da har vi skissert opp flere alternative forklaringer på hvorfor de skar seg litt på første date. Det kan ha vært en misforståelser, på den måten at du har tolket henne litt negativt, kanskje på bakgrunn av tidligere erfaringer (eller ikke). Kanskje hun bare var litt leken og ville erte, eller teste deg litt. Det er ikke uvanlig at dette skjer når en kvinne føler seg trygg nok og i utgangspunktet liker deg. Det kan også være slik at dere ikke her helt kompatible. Hun er opptatt av å prestere på andre måter, og opplever det som påfallende objektiverende når hun får en serie av komplimenter som utelukkende går på utseende hennes. Kanskje er hun for sensitiv og kranglete på dette. Kanskje var det en kalkulert test fra hennes side for å se om du hadde andre komplimenter klar, som i følge henne viser henne at du har skjønt hva slags person hun her.

Jeg vet jo ikke hva komplimentene dine har vært, men det finnes også en generell lærepenge her. Komplimenter som er ensidige og mangfoldige vil høres mindre autentiske ut fordi de før eller siden vil gå på bekostning av andre komplimenter som viser at man blir ordentlig kjent og verdsetter en annen person. Man kan se at en annen persons utseende enkelt og umiddelbart. Men klarer du å se resten av personen? Han eller hennes kreativitet, intelligens, humor, smak, erfarigner, etc? Hvis man ikke føler seg sett, så føler man seg ensom i den andres selskap. Mer ensom enn man hadde følt seg alene. Dette er et dårlig utgangspunkt for et vellykket forhold.

Det å kunne gi gode komplimenter handler ikke bare om evne til å se og verdsette en annen person. Det går også på verbale ferdigheter. Noen er flinkere enn andre til å uttrykke seg, mer kreative, og originale. Noen mennesker bruker færre ord på å uttrykke mange ulike følelser og observasjoner, noen kan bruke et fargerikt språk om trivialiteter. Menn som gruppe er ofte mindre flinke til å uttrykke seg språklig enn kvinner, og noen menn kan være svært dårlige, og tyr til klisjeer. De føler og ser, like godt som andre. De klarer ikke bare uttrykke seg like godt. Slik kan det også en bli en utfordring for kvinner å se forbi en tidvis fargeløs og ensidig beskrivelse av følelser hos menn. I ditt tilfelle: Se om du ikke gir både henne og deg selv en ny kjangs. Lykke til!

Du må være registrert på Sukker for påmelding. Har du konto fra før, kan du logge inn.

Kommentarer

Sukkerbruker

14 aug. 18 18:24

Særlig dersom du er eldre enn henne og dersom komplimentene har et snev av seksuell karakter, er det ikke så mye som skal til for at hun opplever dem som ubehagelige.

Sukkerbruker

16 feb. 20:40

Ok