Å jobbe med kjemien

Hei Preben. Jeg er en 49 år gammel mann som har vært på Sukker i over ett år. Når jeg har datet, på Sukker og andre steder, så har det sjelden gått lenger enn en date. Når jeg får avslag på andre date, er grunnen som oftest at daten «ikke føler kjemi». Er det noe jeg kan gjøre for å bedre kjemien til damer? Jeg er sikker på at dette er nokså individuelt for ulike personer, men kanskje du har et hint til hva som gjør at menn får god kjemi med kvinner generelt?

Det kan selvsagt også være slik at kvinnene jeg har møtt har sett at vi ikke passer sammen, og så tatt ansvar for dette og gått videre. Selv har jeg aldri «følt ingenting» på date, eller etter første date. Kanskje det tar lenger tid for meg å komme frem til en endelig erkjennelse, jeg vet ikke. I skrivende stund lurer jeg på i hvilken retning jeg kan utvikle meg i. Kanskje starte med yoga for å bli mer trent i kroppen? Meditere? Ta kontakt med en coach? Eller burde jeg gjøre som kvinnene, og være mer selektiv og kresen?

Dessverre så var jeg i ferd med å forelske meg i et par av kvinnene har vært på date med, fordi jeg trodde vi hadde kjemi. Jeg opplevde dette som svært frustrende. Jeg trodde jeg hadde tolket disse kvinnene riktig, både ut ifra samtalen og kroppsspråket. Jeg tok tydeligvis feil. Hilsen K.

Hei K. Takk for e-post. Dette med kjemi er ikke lett. Kanskje er det derfor begrepet er så vagt. For hva betyr egentlig «kjemi». Det skal vel alludere til to (kjemiske) substanser som kan reagere på ulike måter når de kommer i kontakt med hverandre. God eller dårlig kjemi, som man sier. En annen, mindre symbolsk måte å tolke begrepet på, er hvordan universelle attraktive egenskaper i en person utløser kjemikalier (nevrotransmittere) som dopamin og oxytocin i vår egen hjerne, slik at vi blir tiltrukket og tilknyttet en annen person. På denne måten kan den ene personen ha «kjemi», mens den andre personen slett ikke trenger å ha det.

Den første tolkningen fokuserer på at alle mennesker er ulike, og tiltrekkes av nokså ulike mennesker. Man har liten kontroll over dette, og følgelig er det bare å fortsette å lete til man møter den rette personen man – på uforklarlig vis – har kjemi med. Den andre tolkningen er mindre magisk, og faller enkelt inn i det rådende, evolusjonære og vitenskapelige paradigmet om pardannelse og tiltrekning. Vi søker alle sammen mer eller mindre det samme i en partner. Dermed oppstår en konkurranse innad kjønn, mellom menn og mellom kvinner, om å vinne en attraktiv partner. Noen opplever derfor å ha «kjemi» nokså ofte, mens andre gjør det nokså sjelden.

Virkeligheten ligger nok et sted imellom. Vi er ikke hundre prosent nyttemaksimerende maskiner, men vi går heller ikke rundt i blinde, uten å være klar over hva vil liker og er tiltrukket av. Dette betyr at det finnes enkelte ting vi kan ta kontroll over, for å gjøre oss mer attraktive for potensielle partnere flest, men også mange ting vi ikke kan kontrollere. Individer vil oppleve en unik tiltrekning som er påvirket av deres unike biologi og psykologiske temperament, deres unike oppvekst og erfaringer, og kultur.

Hvis man ikke krever å ha kjemi med en bestemt person, men i stedet ønsker å være mer attraktiv for potensielle partnere generelt, så kan man gjøre svært mye. Du er allerede inne på det når du foreslår ulike måter å utvikle deg selv på. Jeg synes yoga høres ut som en fortreffelig idé. Ikke bare blir du mer fysisk utviklet, men du blir også del av et større fellesskap av mennesker som praktiserer yoga. Et felleskap som kan være et godt utgangspunkt for å møte nye, mennesker. Om meditering er noe for deg, så er vel det også en bra ting. Du får bare prøve. Det er heller ingenting i veien med å lete etter en coach. Men kanskje du ser flere ting i livet ditt du kunne forbedret allerede, uten å gå til det skrittet? Er du lykkelig og fornøyd med jobben din? Er du fornøyd med ditt sosiale liv ellers? Finnes det andre treningsformer du kunne tenke deg, eller mål i livet du ønsker å oppnå?

Det kan også hende at man sliter med såkalte blindflekker, aspekter ved en selv som kan være en belastning på kjønnsmarkedet, men som man er blind for selv. Siden man ikke klarer å se dette selv, kan det beste være å spørre en venn, eller en venninne – om du har det – om det finnes noe du kunne gjort som ville gjort det lettere å falle i smak hos det motsatte kjønn.

Jeg tror ikke problemet er at du selv ikke er kresen nok, at du ikke klarer å bedømme kjemi, og at løsningen din er å være mer tilbakeholden og skeptisk. Som sagt så er ikke kjemi så uforutsigelig eller mystisk. Når en dame (eller mann) takker nei til en andre date, så er det ikke feil å begrunne dette med at det ikke var kjemi. Men det er heller ikke slik at man ikke kan si noe mer konkret om hvorfor det ikke ble kjemi. Slik sett blir det kanskje en måte å uttrykke seg på som ikke støter personen man er på date med. Altså, det var ikke deg det var noe galt med, det var bare vi som ikke hadde kjemi.

Avslutningsvis vil jeg si at evne til selvutvikling, å utfordre seg selv, å jage etter sine egne mål og drømmer, er stort sett hva vi liker å se i andre mennesker, inkludert potensielle partnere. Å fokusere på dette, snarere enn å bare prøve å finne ut hva kvinner liker, er veien å gå. Den fører som oftest til samme sted. Lykke til!

Du må være registrert på Sukker for påmelding. Har du konto fra før, kan du logge inn.

Kommentarer

Sukkerbruker

6 aug. 18 10:11

Fant en

Sukkerbruker

26 aug. 18 15:37

La oss ta det positive først, du kommer deg på dater, og det er en god start. Jeg skal først si litt om det som etter min mening spesifikt går på kjemi og hvordan du kan jobbe med den. Manglende kjemi kan også bli brukt som avvisningsgrunn når det egentlig er noe annet som er problemet, og jeg skal derfor også komme inn på andre vanlige områder som kan forbedres.

Kjemi i en datingsammenheng handler om hvordan dere kommuniserer og flørter. Hvor lett dere har for å snakke med hverandre er en del av dette. Lytt til hva hun sier, forhåpentligvis kan du knytte noe av det opp mot noe du vet, har opplevd, eller har en mening om. Still oppfølgingsspørsmål, helst noen åpne. Bli pratsom generelt, snakk med all slags folk utenom datingarenaen også. Da slipper du å måtte hoppe fra tema til tema eller stille kjedelige spørsmål bare for å holde samtalen i gang.

Temaene du velger teller også. For deres begge og særlig damas skyld så velg noe som vekker følelser. Ikke bare prat jobb, utdanning, livssituasjon og slike logiske temaer. Snakk om feks hva slags godis hun liker, hvilken kjendis hun var forelska i da hun var yngre, barndomsminner, hvor hun drømmer om å reise på ferie osv. Om du finner felles interesser er det selvsagt fint å snakke om. Ikke ta alt så alvorlig, tull litt med henne, men vær oppmerksom på at noen kan være sensitive på visse områder. Som du sikkert har hørt før er kroppsspråk og tonefall/stemmebruk mye viktigere enn selve innholdet, så vær bevisst på dette. Sluker du dine egne ord i en fei fordi du egentlig er redd hun skal gå lei av å høre på deg? Eller tar du deg tid til å snakke tydelig, legge inn pauser for å skape spenning der det passer? Legger du trykk på enkelte ord for å understreke eller gi annen ønsket effekt? Bruker du mulighetene ansiktet ditt gir for å understreke budskapet? Hvordan ser du på henne, er du vurderende, avslappet, signaliserer du at dette er noe som kan føre til mer en hyggelig prat?

Det var litt om kjemi, men kjemi er ikke tilstrekkelig for at hun skal føle seg tiltrukket. Om du scorer bra på kjemi alene kan hun kanskje date deg et par ganger til, men hun vil mest sannsynlig miste interessen etter en stund. Du trenger derfor også (big surprise) å være attraktiv i hennes øyne. På date kan du forbedre dette på flere måter. Se til at klærne dine ser bra ut, passer kroppen din, og signaliserer det du ønsker. Kvinner vil kunne gjøre alle slags antagelser om deg ut fra hvordan du presenterer deg. Ei god venninne kan gi fine tips. Få maksimalt ut av håret ditt. Hold kropp og hud vedlike med trening og kosthold.

Vær bevisst på kroppsspråk. Vær rett i ryggen, åpen, sitt gjerne litt asymetrisk og ta plass i bredden. Bruk litt langsomme, velkalkulerte bevegelser. Ikke sitt fremoverbøyd med blikket limt mot ansiktet hennes mens du nikker ivrig til alt hun sier. Date helst på et sted du kjenner godt, gjerne med ryggen mot veggen mens hun må se på deg, og du har utsikt mot lokalet. Unngå at bena hennes peker en annen retning enn mot deg, mens dine peker mot henne. Ubevisst vil hun kunne tolke det som at du søker hennes gunst, selv om dette høres ut som en ubetydelig og latterlig detalj. Vær trygg på øyekontakten. Vær bevisst på om du sier eller gjør noe i et forsøk på å imponere henne, det er ikke bra.

Led, ikke vær ubesluttsom. Hvis du feks roter med å finne frem til der dere skal være vil det kunne redusere tiltrekningen, muligens mye. Ikke vær sjefete, men led. Ikke tilby å følge henne hit og dit etter daten, gå dit du skal og si hadet når det er naturlig. Les signalene, hvis hun gjentatte ganger under daten tar på deg for å understreke noe er det tegn på at hun liker deg. Det samme gjelder om hun sier veldig hyggelig å treffe deg mot slutten av daten, nøkkelordet er veldig, helst med litt trykk på.

For å få den ene kvinnen du drømmer om, må du mest sannsynlig bli mer attraktiv for kvinner generelt. Dersom det er veldig tidlig i datingprosessen kan du vurdere å date flere samtidig, dersom du har mulighet til det. Dette er selvfølgelig ikke greit dersom noen du dater har grunn til å tro at dere er eksklusive. Å date flere, ikke nødvendigvis samtidig, men i løpet av kort tid, har flere fordeler. Du får mer trening i dating, du vil automatisk fremstå som mer attraktiv i hver enkelt date, og du vil ha flere valgmuligheter. Sist men ikke minst: ikke la dating ta for stor plass, fokuser på andre ting som gjør deg lykkelig og gir deg mestring. Lykke til!

Sukkerbruker

29 okt. 18 12:04

Bra tekst@

Sukkerbruker

15 des. 18 19:44

Nei, vettu hva, Halvsmart! Å forberede seg på den måten til en date blir som å pugge til eksamen med tanke på hva sensorene vil like, og ikke hva du faktisk forstår av det du leser, for så, under "eksamen", være råkonsentrert og kjøre på. Så er det bare å vente spent på "karakteren". (Fanken, jeg skulle ikke ha lent meg fram da jeg sa ..." ) Spør du meg er første dating-bud "vær deg selv", andre bud, "stol på magefølelsen", tredje bud, "vær oppmerksom den du møter". The rest is destiny.

Sukkerbruker

9 mai 18:03

Send meg melding