Å jobbe med kjemien

Hei Preben. Jeg er en 49 år gammel mann som har vært på Sukker i over ett år. Når jeg har datet, på Sukker og andre steder, så har det sjelden gått lenger enn en date. Når jeg får avslag på andre date, er grunnen som oftest at daten «ikke føler kjemi». Er det noe jeg kan gjøre for å bedre kjemien til damer? Jeg er sikker på at dette er nokså individuelt for ulike personer, men kanskje du har et hint til hva som gjør at menn får god kjemi med kvinner generelt?

Det kan selvsagt også være slik at kvinnene jeg har møtt har sett at vi ikke passer sammen, og så tatt ansvar for dette og gått videre. Selv har jeg aldri «følt ingenting» på date, eller etter første date. Kanskje det tar lenger tid for meg å komme frem til en endelig erkjennelse, jeg vet ikke. I skrivende stund lurer jeg på i hvilken retning jeg kan utvikle meg i. Kanskje starte med yoga for å bli mer trent i kroppen? Meditere? Ta kontakt med en coach? Eller burde jeg gjøre som kvinnene, og være mer selektiv og kresen?

Dessverre så var jeg i ferd med å forelske meg i et par av kvinnene har vært på date med, fordi jeg trodde vi hadde kjemi. Jeg opplevde dette som svært frustrende. Jeg trodde jeg hadde tolket disse kvinnene riktig, både ut ifra samtalen og kroppsspråket. Jeg tok tydeligvis feil. Hilsen K.

Hei K. Takk for e-post. Dette med kjemi er ikke lett. Kanskje er det derfor begrepet er så vagt. For hva betyr egentlig «kjemi». Det skal vel alludere til to (kjemiske) substanser som kan reagere på ulike måter når de kommer i kontakt med hverandre. God eller dårlig kjemi, som man sier. En annen, mindre symbolsk måte å tolke begrepet på, er hvordan universelle attraktive egenskaper i en person utløser kjemikalier (nevrotransmittere) som dopamin og oxytocin i vår egen hjerne, slik at vi blir tiltrukket og tilknyttet en annen person. På denne måten kan den ene personen ha «kjemi», mens den andre personen slett ikke trenger å ha det.

Den første tolkningen fokuserer på at alle mennesker er ulike, og tiltrekkes av nokså ulike mennesker. Man har liten kontroll over dette, og følgelig er det bare å fortsette å lete til man møter den rette personen man – på uforklarlig vis – har kjemi med. Den andre tolkningen er mindre magisk, og faller enkelt inn i det rådende, evolusjonære og vitenskapelige paradigmet om pardannelse og tiltrekning. Vi søker alle sammen mer eller mindre det samme i en partner. Dermed oppstår en konkurranse innad kjønn, mellom menn og mellom kvinner, om å vinne en attraktiv partner. Noen opplever derfor å ha «kjemi» nokså ofte, mens andre gjør det nokså sjelden.

Virkeligheten ligger nok et sted imellom. Vi er ikke hundre prosent nyttemaksimerende maskiner, men vi går heller ikke rundt i blinde, uten å være klar over hva vil liker og er tiltrukket av. Dette betyr at det finnes enkelte ting vi kan ta kontroll over, for å gjøre oss mer attraktive for potensielle partnere flest, men også mange ting vi ikke kan kontrollere. Individer vil oppleve en unik tiltrekning som er påvirket av deres unike biologi og psykologiske temperament, deres unike oppvekst og erfaringer, og kultur.

Hvis man ikke krever å ha kjemi med en bestemt person, men i stedet ønsker å være mer attraktiv for potensielle partnere generelt, så kan man gjøre svært mye. Du er allerede inne på det når du foreslår ulike måter å utvikle deg selv på. Jeg synes yoga høres ut som en fortreffelig idé. Ikke bare blir du mer fysisk utviklet, men du blir også del av et større fellesskap av mennesker som praktiserer yoga. Et felleskap som kan være et godt utgangspunkt for å møte nye, mennesker. Om meditering er noe for deg, så er vel det også en bra ting. Du får bare prøve. Det er heller ingenting i veien med å lete etter en coach. Men kanskje du ser flere ting i livet ditt du kunne forbedret allerede, uten å gå til det skrittet? Er du lykkelig og fornøyd med jobben din? Er du fornøyd med ditt sosiale liv ellers? Finnes det andre treningsformer du kunne tenke deg, eller mål i livet du ønsker å oppnå?

Det kan også hende at man sliter med såkalte blindflekker, aspekter ved en selv som kan være en belastning på kjønnsmarkedet, men som man er blind for selv. Siden man ikke klarer å se dette selv, kan det beste være å spørre en venn, eller en venninne – om du har det – om det finnes noe du kunne gjort som ville gjort det lettere å falle i smak hos det motsatte kjønn.

Jeg tror ikke problemet er at du selv ikke er kresen nok, at du ikke klarer å bedømme kjemi, og at løsningen din er å være mer tilbakeholden og skeptisk. Som sagt så er ikke kjemi så uforutsigelig eller mystisk. Når en dame (eller mann) takker nei til en andre date, så er det ikke feil å begrunne dette med at det ikke var kjemi. Men det er heller ikke slik at man ikke kan si noe mer konkret om hvorfor det ikke ble kjemi. Slik sett blir det kanskje en måte å uttrykke seg på som ikke støter personen man er på date med. Altså, det var ikke deg det var noe galt med, det var bare vi som ikke hadde kjemi.

Avslutningsvis vil jeg si at evne til selvutvikling, å utfordre seg selv, å jage etter sine egne mål og drømmer, er stort sett hva vi liker å se i andre mennesker, inkludert potensielle partnere. Å fokusere på dette, snarere enn å bare prøve å finne ut hva kvinner liker, er veien å gå. Den fører som oftest til samme sted. Lykke til!

Du må være logget inn for å kunne melde deg på dette arrangementet.

Kommentarer

Sukkerbruker

6 aug. 10:11

Fant en