Donald Trump og online dating

Vi mennesker stemmer frem politiske partier både ut ifra personlig temperament, og ideologisk overbevisning. Politiske preferanser gjennomsyres derfor av vår personlighet. Å vite hva en person stemmer, gir en god del personlig informasjon om ham eller henne, som igjen vil være relevant om vi ønsker å finne en partner som er likner oss selv. I Norge er vi likevel forsiktige med å avkreve slik «privat» informasjon. Det anses som uhøflig, om man ikke er forsiktig. I Donald Trump-landet, USA, har pre-segmenterte datingplattformer eksistert lenge. Også når det kommer til parti-politisk tilhørighet. Nå ser det derimot ut til at dette ikke er nok. Jeg vil anta at det er den siste tidens voldsomme politiske polarisering i USA, som har ført til at en av de største online dating plattformene nå har valgt å heise politisk flagg, og nærmest henge ut alle som ikke er motstandere av Donald Trump. Single som stemte Trump har ikke lenger «Rett til kjærlighet».

Jeg trenger ikke nevne navn, men ut ifra markedsandeler var denne online dating-plattformen blant topp tre i USA i 2016. Det er mye. Veldig mye. Det startet med at man ønsket å støtte ACLU (American Civil Liberties Union), en organisasjon som mener seg å være tverrpolitisk, men som likevel har en klar politisk legning i hva den driver med og retter fokus på. Dette er en helt ukontroversiell påstand. Om man støtter ACLU, så stemmer man sannsynligvis Demokratisk. Og man stemmer hvertfall ikke Donald Trump. Denne ledende online dating-plattformen spurte sine medlemmer om de støttet ACLU, noe cirka 90% av dem skal ha gjort. Kanskje i seg selv nokså oppsiktsvekkende. De løp da heller ingen større økonomisk risiko i det neste steget de tok.

På egne nettsider skriver de: «I dagens politiske klima, og mer enn før, bryr single mennesker seg om personen de dater deler deres politiske ståsted. Våre data viser at politisk uenighet er den største dealbreakeren av alle» (min oversettelse). Sagt med andre ord: Hvis man sterkt misliker Donald Trump, eller elsker ham (det ser ikke ut til å være noe midt i mellom), så føler man det samme for personer som er uenige med en selv. Da er det liten vits å dra på date sammen. På samme måte som Donald Trump har klart å spise opp nyhetene på fjernsynet, har han spist opp matchingalgoritmene i USA.

Dermed er det kanskje logisk å la brukere ta en snarvei, og sortere hverandre etter politisk ståsted. Men det kan gjøres på mer diplomatiske måter enn hva denne dating siden gjorde. I første omgang fikk alle brukere som sa at de støttet ACLU et synlig merke på profilen sin som virker mer som et godkjenningsstempel: #Rett til kjærlighet. De opplyser deretter om at de som har fått dette stempelet på profilen sin sannsynligvis har mer til felles enn at de støtter ACLU. Det er fire ganger mer sannsynlig at de identifiserer seg som feminister (og ønsker å date en feminist). Dobbelt så stor sannsynlighet for at de svarer «Hell No» til Donald Trump. Tretti prosent mer sannsynlig at de tror på menneskeskapte klimaendringer. Dobbelt så sannsynlig at de ikke ønsker at muren mellom Mexico og USA skal bygges. Sytti prosent mer sannsynlig at de mener at tradisjonelle kjønnsroller er utdaterte, og dobbelt så sannsynlig at de ikke ville datet en person om ikke støtter #MeToo-bevegelsen.

«Vil ikke du også heller date en person som støtter menneskerettigheter? #Rett til kjærlighet-merket (på profilen) vil ikke bare få deg til å føle deg bedre på egne og andres vegne. For hver bruker som har #Rett til kjærlighet-merket på profilen sin, donerer vi en dollar til ACLU, opp til 50.000 USD». Direkte oversatt til norsk fra sjefen for denne online dating-plattformen.

Men så langt tenker jeg likevel at alt er omtrent greit. Det er greit å ta et standpunkt for skeive og marginaliserte kjønnsidentiteter og seksuelle legninger. Jobber man for mer dating og mer kjærlighet i verden, har man kanskje et ekstra ansvar for å være inkluderende og tydelig, i motsetning til en spikerfabrikk, til eksempel. Men det går virkelig galt avsted når de skal informere om hva det innebærer å ikke ha «#Rett til kjærlighet»-merket på profilen sin. Dette er nemlig ikke mennesker som defineres ut ifra hva de er støtter eller er for, men ut ifra hva de er imot, selv om konservative mennesker også kan bære på mange beundringsverdige idealer.

Om daten din ikke støtter ACLU så bør man være klar over følgende, advares man:

«Slike personer» (They) er syv ganger så mye tilbøyelige til å mene at skytevåpen alltid bør tillates på skolen. Det er dobbelt så sannsynlig at de sier at de ikke liker å reise på tur og oppleve ting. Tjuefem prosent mer sannsynlig a de sier at de har kort lunte når de blir stresset. Fem ganger så sannsynlig at de ikke tror på lønnsdiskriminering mellom menn og kvinner i arbeidsmarkedet. Fire ganger mer sannsynlig at de sier at de ikke har lesbiske eller homofile venner, og det er tretti prosent mer sannsynlig at de har et nærmest tvangspreget forhold til orden og ryddighet.

Mellom linjene står det tydelig at Donald Trump-supportere (og lignende) nærmest er annenrangs mennesker. Eller «deplorables», som Hillary Clinton angivelig skal ha formulert seg. Det er som forakten og sinnet nærmest koker over, på online dating-plattformen som ligger blant de tre største i USA. Jeg synes dette var forbausende nok til å skrive om. Jeg håper at vi unngår amerikanske tilstander på det norske kjønnsmarkedet. Det skal bli spennende å se hva som skjer ved det neste presidentvalget. Lykke til med datingen så lenge!

Du må være registrert på Sukker for påmelding. Har du konto fra før, kan du logge inn.

Kommentarer