Enkleste er ikke det beste

Siden de første online dating tjenestene kom på markedet, har det bare blitt flere, og enklere å møte andre single mennesker. Først fikk man hjelp til å komme i kontakt, så fikk man hjelp til å velge de man matchet med, og så, se hvem man er i umiddelbar nærhet av, og som er villige til å møtes. Samtidig med denne utviklingen, har terskelen for å melde seg på, gått ned, i den grad at man også finner mange brukere som allerede er i forhold. Spesielt «sveipe-appene» ser ut til å tiltrekke seg en høy andel av mennesker med spesielle personlighetstrekk, som allerede er i forhold, og villige til å være utro. Vi snakker opp til 25% av brukermassen.

Dette forteller oss kanskje at om målet først og fremst er å finne en kjæreste, og man ønsker å unngå personer som ikke er ute etter seriøse forhold, så kan det være greit å velge online dating tjenester som krever litt mer investering av tid, enn å bare laste ned en app og laste opp noen bilder.

Tidligere studier av brukermassen til ulike dating apps, har funnet at 18-25% er i eksisterende forhold, og at dette er en forholdsvis stabil andel. I en nyere studie ville man fokuserer litt på akkurat denne gruppen, og se hva som kjennetegnet dem når man sammenlignet med single brukere. Man lurte på hvilke motiver de hadde. Var de på jakt etter en ny kjæreste? Noen de kunne være utro med? Brukte de appen bare for moro og underholdning? Eller for å få litt bekreftelse?

Studien tok for seg 1486 brukere totalt, hvorav 22,4% rapporterte at de allerede var i et forpliktende forhold. Av disse så svarte mer en halvparten at de brukte appen for å finne noen de kunne møte. Men heller ikke single mennesker bruker alltid disse appene for å faktisk møte noen. Både single og u-single bruker appene på ulike måter, som for eksempel bare for spenningens skyld, eller møte nye venner når de er ute og reiser, eller for å få sosial bekreftelse. Det oppsiktvekkende var at det var liten forskjell i hvordan single og "u-single" brukte dem.

Man fant likevel gjennomgående forskjeller mellom disse to gruppene. De som allerede var i forhold, men oppførte seg som om de var single, var mer samvittighetsløse, mindre medgjørlige, mer nevrotiske og psykopatiske når man målte dem på ulike personlighets trekk. Denne gruppen var også mer tilbøyelige til å svare at de brukte dating appen hovedsakelig for uforpliktende sex, og de rapporterte å ha hatt langt flere one-night stands enn de single som brukte appen.

Forskerne som gjennomførte denne studien spekulerte i om slike lavterskel dating-apper har blitt en trussel for romantiske, forpliktende forhold i dagens samfunn. De påpeker at det er for tidlig å konkludere, men at atferden til visse typer mennesker som allerede har visse personlighetstrekk, og som er tilbøyelige til å være utro, påvirkes, er nokså sannsynlig. Man kan også lure på om dette er personer som i all hovedsak hadde vært utro uansett, eller om den enkle tilgangen og lave terskelen for å delta, også får mennesker som ellers hadde vært trofaste, til å være utro.

Noe denne studien ikke gjør, men som hadde vært veldig interessant, er å sammenligne brukermassen på slike lavterskel dating-apper, med brukermassen til mer dedikerte online dating plattformer som Sukker. Sannsynligvis blir det mindre attraktivt for brukere som i all hovedsak er interessert i overfladiske og kortvarige relasjoner å benytte seg av slike tjenester, for man må investere mer krefter i både etableringen og oppfølgingen av egen dating profil.

Sånn sett så handler det ikke bare om å gjøre det lettere for folk å møte andre, men også å tiltrekke seg brukere som har en felles interesse i å finne noen som er ute etter er seriøst og forpliktende forhold. At dette er brukere som i utganspunktet er single, blir da et minste krav. Likevel ser det ut som at man løper en betydelig risiko for å havne i gale hender om man bare går for det som i virker enklest. Lykke til med datingen!

Du må være registrert på Sukker for påmelding. Har du konto fra før, kan du logge inn.

Kommentarer

Sukkerbruker

28 sep. 18 23:03

Jeg synes folk er veldig dårlig til å svare. Og fortelle om seg.

Sukkerbruker

10 nov. 18 13:36

Jeg har ikke brukt noen av sveipe-appene selv, men skjønner godt hvorfor folk gjør det. Sukker har matchingtre, rikelig med plass til tekst osv, og det er vel og bra. Når det er sagt er utseendet enormt viktig i nettdating (og ellers også), slik at det hjelper ikke så mye med gjennomarbeidet profil når de fleste går etter de 10-20% med best utseende. Særlig damene har denne atferden. Personlighetsinntrykk og livsstil som fremkommer på bildet teller også, selvfølgelig. Folk finner korte og langvarige forhold på mange forskjellige arenaer, enten det er innen nettdating eller på andre måter.

Jeg kommer til å fortsette å bruke Sukker, da bra tekst osv kan gi noen ekstrapoeng til de av oss som ikke bare kan flyte på bildene.

Sukkerbruker

8 jan. 22:04

Jeg kan ikke svare for hva damene gjør da jeg er dame og søker menn, men kan fortelle at min erfaring er at veldig mange menn gjør akkurat det samme