Date eller ikke date?

Hei Preben. Jeg lurte på om du kunne gi noen råd i forhold til hvem man bør si ja til å møte til date, og hvem man godt kan hoppe over. Venninnen min hadde en litt ubehagelig opplevelse forleden, og jeg merker at det har gått litt inn på meg. Jeg har lyst til å være aktiv og åpen for å møte nye mennesker, og også å finne den rette partneren her på Sukker. Samtidig har jeg ikke lyst å kaste bort tid, eller utsette meg for noe ubehagelig. Ja, kanskje jeg er litt lettskremt også. Det er ikke alltid lett å vite i forkant hva som er en bra date. Finnes det noen enkle kjøreregler du kan anbefale? Hilsen Anne.

Hei Anne. Takk for e-post. Jeg synes at det er veldig greit at du kommer med et slikt spørsmål, på vegne av kvinner som benytter seg av Sukker. For oss menn så kan det være vanskelig å ta inn over seg at det å møte en fremmed person, innebærer en viss risiko. Det er et privilegert ståsted å ikke måtte forholde seg til dette. For kvinner er det annerledes. Hvis man har hatt en ubehagelig opplevelse selv, eller som i ditt tilfelle, hørt en venninne fortelle, kan man bli engstelig, og i verste fall så preget av det at det blir vanskelig å date. La oss derfor prøve å unngå dette.

Noen er også mer engstelige enn andre, og det er viktig å passe på at man både er forsiktig og rasjonell. Det aller fleste menn er snille og ønsker akkurat som deg å finne en partner de kan dele livet sammen med. Det finnes også noen forholdvis enkle kjøreregler man kan benytte seg av for å skjerme seg for de fleste trollene i skogen.

Når man har chattet litt på nett, og det finnes en gjensidig interesse, så er det neste naturlige steget å møtes, for å se om interessen vedvarer. Å finne den riktige timingen for dette møtet er ikke alltid enkelt. Det gjelder tross alt to ulike mennesker med varierende grad av komfort og trygghet, og ulike preferanser. Man skal ta stilling til om man vil møtes i det hele tatt. Deretter på hvilke premisser. Ofte har menn det mer travelt enn kvinner, vil jeg tro. De bekymrer seg mindre, og «effektivitet» i datingen bli ofte verdsatt. Det at en mann har det travelt i datingen, trenger ikke ha noe å gjøre med at han bare vil ha en en kvinne til sengs. Han ønsker også å finne den rette. Menn trenger dessuten ofte mindre tid for å bli komfortable nok til å møtes. En vanlig utfordring for menn og dating, er å ta seg nok tid til å la kvinnen bli komfortabel nok til å ville ta det neste steget. Mange feiler.

Det er vanlig å være nervøs når man er i ferd med å forplikte seg til en date. Man er spent på om den andre lever opp til forventningene, og man er engstelig for å ikke gjøre et godt inntrykk selv. Dette er en annen form for nervøsitet enn å være engstelig for at den andre personen har onde hensikter. Jeg mener at man bør lytte til ens egen indre stemme, og heller la være, eller å utsette møtet til man er tilstrekkelig trygg og komfortabel til at bare den gode nervøsiteten er der.

Hvis en potensiell date ikke respekterer grensene dine når dere chatter sammen, blir irritert om du ikke svarer fort nok, og viser dette med å komme med små, tvetydige indignasjoner, eller spør og graver om hvor du bor eller jobber, er dette mulige faresignaler, spør du meg. Det trenger ikke være noe annet enn en kar som har det for travelt med å være «effektiv i datingen», men hensynsløshet på den måten er unødvendig, og bør heller ikke belønnes.

Man kan også lytte til hvordan han ser for seg daten, ut ifra hvilke forslag han kommer med. Foreslår han å møtes på dagtid eller kveldstid? På et privat eller offentlig sted? At man møtes på et offentlig sted første gang, er et nokså standard råd de fleste kvinner tar inn over seg. Det er også noe det fleste menn skjønner fornuften i. Prøver han å gjøre første daten mer privat, gjerne i kombinasjon med alkohol, tenker jeg at dette er upassende. Som mann hadde jeg hatt betenkeligheter med en så intens første date. Ta dette som et mulig faresignal.

Når man chatter kan man også legge merke til gjentakende temaer. Dette røper noe av tankesettet og prioriteringene. Har han en tendens til å pense dialogen inn på sex så kan dette tyde på at han ikke er villig eller i stand tid å etablere et dypere bånd til deg. Er han ikke i stand til dette, så er det absolutt et faresignal. Er han ikke villig, så kan det tyde på at han ikke ønsker et seriøst forhold. At en mann er i stand til empatisk samtale ingen garanti for at han er en flott kar, men det motsatte er som oftest et tegn på at han ikke er den rette for deg, i det minste.

Hvis avtaler blir brutt, eller utsettes hele tiden, er dette også et tegn på at ting ikke er helt som det skal være. Det kan være fordi han ikke er helt sikker på at han vil møtes, og bare er hyggelig. Det kan også være et tegn på at han allerede er i et mer eller mindre seriøst forhold. Om han endrer eller bryter en avtale en gang, så er dette OK. Skjer det to eller flere ganger, så bør han ha en veldig god grunn, og han bør også komme med en god forklaring uoppfordret, synes jeg.

Helt til slutt vi jeg si at hvis man lytter til sin egen dømmekraft, sjekker inn med venninner for å få deres vurdering av personen, og ikke handler impulsivt, så går det nok helt fint. La meg avslutte med å gjenta at de aller fleste menn er snille og flotte, og man bør gi dem en sjanse, selv om de kan virke klønete og uelegante til tider. Som min bestemor sa: «De er ikke alltid mennene som er flinkest til å danse, som er de beste mennene». Lykke til

Du må være registrert på Sukker for påmelding. Har du konto fra før, kan du logge inn.

Kommentarer

Sukkerbruker

31 okt. 18 23:45

De kloke ordene kommer gjerne fra de med nok livserfaring. Godt sagt av din bestemor. Hun har mye rett i de ordene.