Fornektelse og selvinnsikt

Hei Preben. Takk for fin spalte. I tre måneder har jeg datet en kvinne jeg i utgangspunktet ble veldig betatt av. Hun er vakker, energisk og positiv. Hun har mange av egenskapene jeg har savnet i tidligere forhold. Men jeg lurer på om hun også mangler noe som jeg tidligere har tatt for gitt. Nemlig evne til å ta selvkritikk, å lytte, uten å bli sint eller irritert. Det kan være de mest meningsløse ting, som for eksempel når jeg tok henne i å uttale seg om noe hun ikke helt visste hva var for noe. Jeg sa det på en morsom måte, at hun nok tok feil. Men det ville hun ikke ha noe av, og det ødela stemningen mellom oss fullstendig. Det har vært flere, lignende episoder. Mens jeg skriver dette, er jeg temmelig sikker på at datingen vil havarere, med mindre jeg finner en måte å nå igjennom. Man kan jo ikke leve i en boble på den måten, spesielt sammen med en annen person. Siden jeg i utgangspunktet liker henne veldig godt, og hun har mange fine egenskaper, er jeg også innstilt på å legge en innsats i å forstå henne. Kan det være noe hun har opplevd tidligere i livet som har gjort henne svært sensitiv? Finnes det en løsning? Hilsen G.

Hei G. Takk for e-posten. Det du beskriver høres ut som en forsvarsmekanisme som kalles «fornektelse». De fleste av oss benytter seg av ulike forsvarsmekanismer til tider, for å ivareta (forsvare) selvfølelsen. Noen av disse er mer primitive enn andre, og vi bruker dem i varierende grad. Fornektelse er en primitiv forsvarsmekanisme, fordi den krever lite mental innsats av den som benytter seg av den. Om personen får høre at hun eller han er egoistisk, er svaret ganske enkelt: «Nei, det er jeg ikke». Personen tenker ikke noe videre over påstanden, og bare avviser den. Bruk av forsvarsmekanismer (som fornektelse) når man blir korrigert på trivielle feil, er som oftest et tegn på at noe er galt.

Selvinnsikt er det motsatte av fornektelse. Evne til å ta ansvar for holdninger og atferd når man møter rimelig motstand fra andre mennesker. Hvis man får negativ tilbakemelding fra flere hold, som går på egen personlighet, så er det sannsynligvis noe sannhet i det også. Det man får høre trenger ikke stemme hundre prosent, men noe av kritikken er nok berettiget. Man bør derfor lytte. Å være åpen for rimelig kritikk fra andre vil jeg tro er en forutsetning for å fungere i et langvarig forhold.

Jeg har ikke nok informasjon til å vurdere din spesifikke dating situasjon. Jeg vet heller ikke om reaksjonen hennes bare gjaldt tilfeller hvor hun var feilinformert, eller også når du prøver å ta opp dette med henne. Jeg antar at fornektelsen vedvarer, og at det er dette du mener når du ikke klarer å «nå gjennom» til henne. Hvordan står det til med hennes sosiale liv? Hvordan er arbeidssituasjonen hennes?

Barn klarer ikke ta imot kritikk. Når man blir eldre derimot, så bør de fleste være i stand til å håndtere kritikk på en måte som gjør at man utvikler seg i riktig retning videre i livet. Joda, vi har alle ting vi strir med. Ingen av oss er perfekte. Noen av oss er for sensitive, andre er ikke sensitive nok. Noen er for egoistiske, andre klarer ikke å sette nok grenser rund seg selv. Det finnes alltid noe man kan jobbe med, for å bli et bedre menneske, og en bedre partner. Men noen ganger vil man møte personer som ikke har kommet dit hen at de vil fungere i et ordentlig forhold. Selv om man prøver så godt man kan, så klarer man ikke å finne personen man skulle ønske var der.

La meg gjenta at jeg ikke har nok detaljer til å vurdere din situasjon. Jeg tror likevel at det finnes en grunn til at du har skrevet denne e-posten til meg. Generelt så anbefaler jeg folk til å lytte til sin indre stemme. Hvis du føler at noe er galt for deg, så har du nok rett i det, om det så bare gjelder for deg og henne. At man skal «fikse noen» tenker jeg er et veldig dårlig utgangspunkt for et forhold. Det finnes nok av flotte personer der ute som både vet at de ikke er perfekte, eller vet alt, men likevel vil kunne være den perfekte kjæresten for ganske mange. Ta en prat med henne igjen. Forklar problemet og bekymringen din på en rimelig og sympatisk måte. Får du ingen rimelig reaksjon tilbake, så er det bare å gå videre med lærdommen i lommen. Lykke til!

 

Du må være registrert på Sukker for påmelding. Har du konto fra før, kan du logge inn.

Kommentarer

Sukkerbruker

6 nov. 18 13:40

Jeg som kvinne kjenner meg litt igjen , om man omgåes en kunnskapsrik mann , vil man ikke være noe dårligere.....På en annen side det verste jeg vet er "folk" som hevder en sannhet som jeg vet er feil.
Er det en person som er viktig for meg , sier jeg fra .
En annen ting , om det er avgjørende saker du reagerer på nå, tidlig i et forhold , blir ikke det bedre. Sorry

Sukkerbruker

10 nov. 18 11:16

Høres ut som ei ganske lett krenkbar dame, har du inntrykk av om hun er slik mot andre folk generelt også? Sitter du innerst inne med en følelse av at du finner deg i en del ting som du ellers ikke ville funnet deg i fordi du synes hun er vakker, og du vil få det tll å funke? I så tilfelle vil det lett kunne skinne gjennom, og det gir ikke grunnlag for gjensidig respekt.
Å forandre folk er vanskelig, så jeg ville forløpende vurdert om dette forholdet har langvarig potensiale.

Sukkerbruker

12 feb. 20:07

Det å korrigere andre på en nedsettende måte er vanskelig for alle å ta imot, spesielt fra den man dater. Skjønner godt hun blir sur.