OK å date flere samtidig?

Hei Preben. Takk for god lesning. Jeg lurte på om du kunne gi meg litt råd angående en mann jeg dater. Vi har møtt hverandre to ganger, og det har vært veldig hyggelig. Derfor ble jeg både trist og litt sjokkert da en venninne av meg fortalte meg at hun hadde sett ham på en restaurant i byen med en annen dame. Jeg sendte ham en melding og ventet spent på hva han ville svare. Han fortalte meg rett ut at han hadde vært på en date med en dame han hadde møtt en liten stund før meg, som om det var ingenting. Jeg visste ikke helt hva jeg skulle gjøre med den informasjonen, og svarte bare «Å, ja». Jeg regnet ikke med å høre fra ham igjen, men så tikket det inn en melding i går hvor han spurte om jeg ville møtes igjen. Jeg hadde egentlig planlagt å ikke svare, eller å bare svare avvisende. Men siden venninnen mente at han ikke nødvendigvis hadde gjort noe galt, siden vi fremdeles bare datet, har jeg begynt å tvile og å gruble. Er det meg det er noe galt med? Er jeg for gammaldags? Hilsen K.

Hei K. Svaret på spørsmålet du reiser er ikke enkelt. Er det OK å date flere samtidig? Hele poenget med å date, er at man kan ha en romantisk agenda når man er sammen, for å se om man passer sammen, uten å være forpliktet til hverandre. Vi er likevel uenige når det kommer til hvordan dette skal foregå i praksis. Noen mener at man kan date så mye man vil, og så mange samtidig man vil, så lenge man er ærlig og målrettet, og ikke misbruker den andres tid eller tillit. Andre mener at man kan date så mye man vil, men at man skal fokusere på en person av gangen.

Det finnes også en dobbel standard her, som jeg tror kommer av at menn og kvinner (fremdeles ofte) inntar litt ulike roller i datingen. Mannen jager etter, mens kvinnen lener seg kritisk tilbake og vurderer om han har «ærlige hensikter». Hva vil det si å ha «ærlige hensikter»? Tradisjonelt sett at man ville gifte seg med jenta. I dag, kanskje at man er ute etter et seriøst forhold, og at man har følelser. Det er romantikk, og hva kvinner som oftest vil ha. Men så er jo utfordringen for menn å måtte vise at de har «ærlige hensikter», samtidig som at de ikke vet om de er tiltrukket nok, eller har følelser. Man kjenner jo ikke hverandre. Det er derfor man dater.

Den romantiske rollefordelingen er fremdeles gjerne at mannen skal vise at han har «ærlige hensikter» overfor kvinnen. Derfor føler nok de fleste menn at de er nødt til å late som at de er mer solgt enn de egentlig er på daten. Ellers blir det fort dårlig stemning. Dette er nok også grunnen til at mange kvinner blir så forvirret over at mannen de datet plutselig bare forsvinner, selv om alt virker å gå så veldig bra.

En mann som lener seg tilbake, og er åpen på at han er usikker, vil nok mange kvinner avskrive som arrogant, vinglete, eller bare rar. Han vil sannsynligvis også vekke så mye usikkerhet og ubehag hos kvinnen han dater, at sjansene for en ny date vi bli ødelagt.

Det romantisk rollemønsteret man følger, hvor mannen skal vise at han har ærlige hensikter, mens kvinnen passivt vurderer sine interesser og de ulike beilernes tilnærmelser, har sammenføyninger til menn og kvinners ulike psykologi (på gruppenivå) og ulike biologiske vilkår. Veldig kort forklart (og historisk sett), så innebærer et mislykket parforhold en langt større risiko for kvinner, enn for menn, rent biologisk. Dette har formet vår psykologi og vår kultur.

Jeg tror dette er grunnen til at det er så vanskelig for mange kvinner å akseptere at menn dater kvinner flere samtidig, selv om de pleier kontakt med flere menn samtidig selv. En kvinne har tross alt blitt bedt ut. Det er derfor noe passivt og uskyldig over datingen hennes. Mannen har bedt en kvinne ut. Han er aktiv. Det er suspekt når han aktivt ber ut en kvinne en dag, og en annen kvinne en annen dag. Hvordan i all verden kan han ha «ærlige hensikter»?

Det er vanskelig å argumentere for noe som dypest sett handler om følelser. Joda, de fleste single menn dater flere kvinner samtidig, om de har mulighet til det. Og de fleste menn vil heller ikke kunne dra på så mange dates om de ikke er aktive. De fleste skjønner også at man skal være diskré, siden det så lett kan vekke negative følelser, selv om man ikke gjør noe galt. For de fleste kvinner liker ikke følelsen av å bli vurdert blant flere gode kandidater, selv om de til slutt blir valgt. De foretrekker menn som umiddelbart blir så stormforelsket at de mister forstanden, og blir overveldet av følelser og dyrisk begjær.

Mannen du dater (?) var ærlig når du spurte ham om den kvelden. Han var på date med en annen kvinne. Siden dere bare hadde møtt hverandre et par ganger, kan man også spørre om det var riktig av deg å konfrontere ham. Mange mennesker foretrekker å hoppe over dating-fasen, fordi de opplever den som ubehagelig og stressende. De foretrekker å late som at man er i et forhold, helt til man er det, eller ikke er det lenger. Det handler vel dypest sett om i hvilken grad man evner å takle usikkerhet. Noen menn er mer aktive enn andre, og noen menn er mer attraktive enn andre. Det er opp til deg å avgjøre hva du tåler. Til syvende og sist leter man etter en partner som får en til å føle seg vel, som man stoler på, og som har valgt deg. Det er vel alltid bra å blir valgt fremfor andre? Derfor er det trist om du ikke tåler litt konkurranse. Jeg ville takket ja til invitasjonen fra ham. Han virker som en ærlig og redelig mann. Lykke til!

Du må være registrert på Sukker for påmelding. Har du konto fra før, kan du logge inn.

Kommentarer

Sukkerbruker

27 nov. 18 15:05

Band

Sukkerbruker

16 des. 18 08:39

Vi har vel en kultur i Norge som gjør at mye god dating og lovendd parforhold aldri blir noe av. Det undrer meg litt hvor vanskelig det kan være å få til en middag på byen. Selv en natt sammen etterpå skulle ikke være så veldig dramatisk. Men at bare den ene sikter på et langvarig forhold blir jo feil.

Sukkerbruker

1 jan. 11:52

Jeg tenker mange damer blir ekstra interessert hvis de ser at mannen de dater er etterspurt av andre damer. Dette gjelder ofte selv om det egentlig går mot prinsippene deres. Det kan også være minst like viktig hva venninnene deres mener om saken, som hva de selv synes.

Jeg tenker at det beste for mannen på date er å vise at han er nysgjerrig, interessert, positivt innstilt, men ikke overbevist før han har grunnlag for det. Hvis han virker helt overbevist veldig tidlig, kanskje kjører på med blomster osv vil det ha motsatt effekt, med mindre dama er veldig interessert tilbake i utgangspunktet.

Vanligvis er det slik at mannen er den aktive, mens kvinnen velger, men for de mest attraktive mennene er det litt motsatt, eller mer sammensatt. Aller helst vil kvinnen ha en mann hun egentlig ikke kan få, en mann som har mange valgmuligheter. Men pga at hun er den som klarer å se og forstå han, så velger han nettopp henne, hun sikrer seieren, og de slår seg til ro.Sukkerbruker

23 jan. 12:43

HalvSmart er på jordet.

Når det gjelder innlegget og svaret over, er det gammeldags å betrakte mannen som jegeren og kvinnen som den passive, som bare skal takke ja eller nei. Mange menn får seg en overraskelse hvis de skal tro på den slags propaganda.

Sukkerbruker

7 mars 08:30

Det er slik at noen personer vil ha alt oppmerksomheten selv og tenker at de leverer så bra at de ser ikke forklaringen på hvorfor mannen hun gir alt til skal date en annen. De vil ha den andre personen KUN for segselv. Og de tenker alt eller ingenting. Stort sett er de veldig pene personer som gir alt i et forhold . :grinning: Min erfaring.

Sukkerbruker

11 april 22:42

Hei Preben

Klart at dating ikke låser deg til 1 person

Å date er å bli kjent med mennesker.
Også å øve seg på lett gjerne romantisk kommunikasjon.
Øvelse gjør mester, spesielt viktig for oss som kommer fra lange ekteskap.
Vi må få lov til å øve!!!