3 grep for bedre selvtillit

Hei Preben. Takk for fin spalte og Godt Nyttår. Jeg er en selvstendig kvinne i slutten av tyveårene som er på jakt etter den store kjærligheten. Ikke noe veldig originalt med det, men jeg har problemer med selvsikkerheten når jeg er på date, og dette påvirker hva slags inntrykk jeg gir av meg selv. Et inntrykk som ikke viser hvem jeg virkelig er. Når jeg er blant venner og kjente så oppfører jeg meg helt normalt. Jeg tror jeg ellers blir oppfattet som en kul dame som vet hva hun vil, og går etter det hun vil. Dette er selvbildet mitt, da. Når jeg møter en mann jeg liker så blir jeg liksom fanget i mitt eget hode, blir selvbevisst, og klarer ikke slappe av. Jeg blir redd for hvordan jeg blir oppfattet, og å dumme meg ut. Jeg tipper at dette også er grunnen til at datingen ofte havarerer, til tross for for at jeg synes at jeg ser nokså OK ut. Hva kan jeg gjøre for å bedre selvsikkerheten? Hilsen Åsa.

Hei Åsa. Godt nyttår til deg også. For å lykkes med dating, og etablere seg i et sunt og langvarig forhold, så er man nødt til å ha et minimum av positiv selvfølelse. Vi har alle ting som vi ikke helt fornøyde med, som vi skulle ønske vi kunne endre, og som kan gjøre oss usikre på oss selv. Så virker det som at vi har en mer eller mindre generalisert selvfølelse som har mindre å gjøre med objektive og ytre kriterier, men mer om indre, subjektive vurderinger av oss selv, som kan være fordreide og frakoblet andres vurderinger. Dessverre er det slik du sier, at manglende selvsikkerhet kan føre til en slags selvoppfyllende profeti. En person som ellers hadde fremstått som attraktiv, med naturlig autoritet og karisma, kan bli oppfattet som mindre attraktiv på grunn av en manglende selvsikkerhet som får prege personligheten.

Når det ikke er noe konkret man kan sette fingeren på, og som man kan endre for å bedre selvfølelsen, så kan man prøve strategier som kan bedre selvfølelsen generelt. Joda, vi kunne diskutert andre tilnærminger også, men jeg har svart på lignende spørsmål tidligere, og vil gjerne utfylle tidligere svar nå. Her er noen grep man kan gjøre for a bedre selvfølelsen genrelt, og i forlengelsen av det, forbedre dating utsiktene.

For det første er det viktig å gjøre seg bevisst ens indre monolog. Menn og kvinner som har lav selvtillit, har en tendens til å tenke negativt og fordømmende om seg selv. Det kan gjelde ens fysikk, dårlige prestasjon på dates, eller andre ting. Ikke prat deg selv ned. Prøv i stedet å styre den indre monologen i positiv retning. Repeter noen ting ved deg selv som du liker. Prøv å gjøre deg bevisst nye ting du kanskje ikke har tenkt på. Tar du deg selv i å prate deg selv ned, ja, så supplerer du med dobbelt så mange positive utsagn om deg selv.

For det andre: Gjør en aktivitet som er bra for kropp og helse minst 2 ganger i uken. Finn noe du liker om du ikke allerede har det. Det kan være alt fra jogging til yoga, pilates, eller dans. Det finnes mange gevinster ved å være i bra fysisk form. Kjemiske prosesser settes i gang som bedrer humøret, samtidig som at man får enda noe man kan være stolt av.

For det tredje: Unngå å bruke mye tid sammen med mennesker som du oppfatter som negative. Menneskene vi omgås påvirker oss nokså mye. Hvis du har lyst til å bli en mer selvsikker person, så er det bra å være rundt optimistiske mennesker som bærer på positive selvbilder. Gjør et lite regnskap når det gjelder andre mennesker i livet ditt, og finn frem til nye om nødvendig.

Jeg vil også anbefale at du søker deg litt frem til andre tekster jeg har skrevet om dette temaet på Sukkerbloggen. Lykke til med datingen!

Du må være registrert på Sukker for påmelding. Har du konto fra før, kan du logge inn.

Kommentarer

Sukkerbruker

17 jan. 00:56

Hei kan fu snakke med meg

Sukkerbruker

20 jan. 10:09

Holla :D

Sukkerbruker

24 jan. 14:51

:thumbsup::grin:Bra Sagt

Sukkerbruker

7 mars 08:15

Har lyst til å bli kjent med deg :grin: og få deg til å føle deg trygg og komfortabel til å være deg selv :relaxed: og få frem dine beste sider :grinning: