Pen eller sexy?

Jeg er en av dem som av og til liker å høre på podcastene til Joe Rogan på YouTube. Rogan er et undrende renessansemenneske som både liker kampsport, filosofi, astronomi og alt annet som «blows your mind», og han inviterer en salig blanding av mennesker til å diskutere med ham i disse podcastene. En av dem fikk meg til å skrive dette innlegget. Det handlet om hvorvidt det å være pen og sexy var to forskjellige ting, og på hvilken måte dette er forskjellig.

Samtalen starter ved at den inviterte personen, evolusjonsbiolog Bret Weinstein, spør Joe Rogan om han klarer å forestille seg en kvinne (i sitt eget hode) som er sexy, men ikke vakker. «Sure», svarer Joe Rogan. Deretter blir han spurt om han så klarer å forestille seg en kvinne som er vakker, men ikke sexy. «Ingen problem» , sier Joe Rogan. Bret Weinstein sier at heller ikke han har noe vansker med å klare det, og at dette gir oss et innblikk i hva som er «galt» med menneskelig tiltrekning i dagen samfunn.

Joe Rogan nikker enig, mens Weinstein fortsetter å fortelle, at han tror at dette skillet ofte forvirrer menn og kvinner. Selv mener han å ofte finne skjønnhet blant aldrende kvinner. De kan både være litt grå og rynkete, men det spiller ingen rolle. Man kan se at en person er vakker, uavhengig av hvorvidt man er seksuelt tiltrukket.

Om man tar inn over seg dette skillet mellom skjønnhet og seksuell tiltrekningskraft, og ser rundt seg i kulturen og i media, så er det ikke nødvendigvis kvinnelig skjønnhet det kjempes om å besitte, eller selge, og som ofte presenteres i reklamen, men seksuell tiltrekningskraft. Så hva er seksuell tiltrekning løsrevet fra skjønnhet?

Bret Weinstein presenterer følgende teori: Å oppfostre et barn, har opp gjennom historien vært, og er fremdeles, en omfattende oppgave som krever store ressurser både fra menn og kvinner. For å få seg familie, har menn stort sett måttet investere mye i kvinnen som skal bære frem barnet hans. Å fremstå som seriøse, og å bli gode forsørgere har derfor vært en god formeringsstrategi for menn. Men Bret Weinstein sier også at det finnes en annen formeringsstrategi menn benytter seg av, og det er være på utkikk etter kvinner som signaliserer at de er seksuelt tilgjengelige uten at de krever en stor investering eller forpliktelse . Det er denne bevisste eller ubevisste signaliseringen fra kvinner som som er, eller gjør «sexy». Kvinner som seksualiserer sin fremtreden. Å være sexy er noe kvinner «gjør», mens skjønnhet er noe de kan «ha», i varierende grad, tolker jeg dette som.

For menn så er det å få seksuell tilgang til en kvinne uten investeringer, er en så god deal, evolusjonistisk sett, at det ikke klarer å si nei når muligheten byr seg frem. Menn skanner hele tiden sine omgivelser for å se om det finnes «sexy» kvinner i nærheten, som en svært kostnadseffektiv formeringsstrategi (ultimat forklaring). De reagerer og blir opphisset (proksimat forklaring).

Så kommer selvsagt spørsmålet: hvorfor sender kvinner slike signaler når det i utgangspunktet er en dårlig deal for dem? Weinstein sier at grunnen til at «hotness» og «seksuell tilgjengelighet» bombarderer oss i dag, på sosiale medier og andre steder, er fordi han tror at reklame og markedsføring har skapt en generell usikkerhet i oss, som ikke bare får oss til å bruke penger, men som også får kvinner til å prøve å tiltrekke seg oppmerksomhet fra menn ved å opptre «sexy». Reklame og markedsføring normaliserer denne atferden. «Sexy» brukes til å selge nærmest hva som helst. Problemet som derimot ofte oppstår når kvinner oppfører seg sexy, og fanger oppmerksomheten til menn på denne måten, er at de får mannen over i en reproduktiv modus som får ham til å tenke at han ikke trenger å investere noe i denne kvinnen.

Det som evolusjonsbiolog Bret Weinstein sier, på en komplisert måte, er at om kvinner først tiltrekker seg en manns oppmerksomhet vet å spille på sex, så er det vanskelig for en mann å ta henne seriøst. Videre sier han, at kvinner i dag ofte gjør dette ubevisst, fordi det har blitt en normalisert form for atferd man lærer gjennom media og reklame, selv når man i utgangspunktet leter etter en seriøs parter.

Budskapet er at man ikke skal la være å falle for fristelsen å spille på sex i for stor grad, for dette vil både tiltrekke seg menn som ikke er villige til å investere, og endre innstillingen til menn som i utgangspunktet ville investert. Om man kjøper hele resonnementet til Weinstein eller ikke, så virker det å være en slags fornuft i det han sier. Man skal markedsføre seg på riktig måte, og ikke all oppmerksomhet er god oppmerksomhet. Ha en fin uke!

Du må være registrert på Sukker for påmelding. Har du konto fra før, kan du logge inn.

Kommentarer

Sukkerbruker

7 feb. 01:11


Dette var interessant å lese. Jeg er veldig enig i mye som står her. Det som fikk meg til å gå inn på denne siden var illustrasjonskvinnen øverst. (Henne med svart hår som står på et blått gulv.)

Hun er grenseløst tilgjort "sexy" men absolutt ikke vakker. Det er noe med måten hun fremtrer på som oppleves direkte frastøtende.

"Sexy" kontra "pen" er noen ganger ting som ikke berører hverandre. Det kan gjøre det, men bildet jeg henviser til gir assosiasjoner til dagens indoktrinerende reklameverden som trekker folk ned i søla, og lurer kvinner til å tro at menn flest ønsker de skal se ut som "polerte døde barbiedukker".

Sensualitet ligger på en måte i grenseland mellom seksualitet og skjønnhet, og skjønnhet har ikke nødvendigvis noe med kjønn å gjøre, og i videste forstand ingenting med alder å gjøre :)

Sukkerbruker

9 feb. 20:42

Synes jenta var både råsexy og pen. Og det var de begge to.. Men smaken er som baken den er delt

Sukkerbruker

23 feb. 23:33

Går fint an å spille på sex og samtidig bli tatt seriøst. Jeg ser ikke noe useriøst med det i det hele tatt. Det er snakk om tiltrekning. Og uten sex-appeal er det ikke kvinner attraktive som partnere for meg. Viser det seg at det ikke er noen hjemme bak de fine gardinene stiller saken seg annerledes. Etterpå.

Sukkerbruker

2 mars 14:06

Kom til meg så kan vi pule

Sukkerbruker

7 mars 05:13

Du er sexy baby jeg vil bli kjent med deg klem fra Bingo300

Sukkerbruker

25 mars 13:50

Pen og seksi

Sukkerbruker

24 mai 22:55

Hei du

Sukkerbruker

21 april 08:06

Bingo 300

Sukkerbruker

24 april 21:36

:zipper_mouth: hei du sexy ting