Mann uten kompiser?

Hei Preben. Takk for fin spalte. Jeg har datet en mann jeg har møtte på Sukker for to måneder siden, og det virker som at det er i ferd med å bli mer seriøst. I denne tiden så har vi blitt litt kjent, og det er en ting jeg synes er litt rart. Det virker ikke som at han har venner. Og da mener jeg virkelig ingen venner. Jeg har spurt ham litt, og han svarer nokså unnvikende og generelt, og sier at han har venner både her og der. Men ikke som han tilbringer tid sammen med. Han er heller ikke særlig aktiv på Facebook eller andre steder, så det er ikke lett å få noe bedre innblikk i hans (manglende?) sosiale liv der heller. Saken er den at jeg liker ham. Han virker som en snill mann. Men siden vi begge er i midten at trettiårene, så merker jeg at det er litt rart at han ikke er mer sosial. Kanskje har bare er en introvert type, og det har jeg ingen problemer med. Men kanskje du har noen tanker om dette, og råd om hvordan jeg burde forholde meg til dette? Hilsen A.

Hei A. Takk for mystisk e-post. Høres nesten ut som en thriller dette. Stemmer det virkelig at han ikke har venner? Og i såfall, hva kan dette bety, ikke minst for deg? Det er faktisk slik at ikke alle har gode venner de kan støtte seg på, og som stiller opp. Noen ganger forårsakes dette av situasjonelle faktorer. For eksempel at man nettopp har flyttet til en nytt sted, eller at man reiser veldig mye i forbindelse med arbeid. I såfall kan disse personene ha kontakt med venner og familie på telefon. Så hvordan er situasjonen til denne mannen?

På generelt grunnlag så vil jeg si at du har grunn til å bekymre deg. Mennesker som ikke er i stand til å ivareta nære, personlige vennskap, vil sannsynligvis ha vansker med å være i langvarige romantiske forhold. Dette kan forårsakes enten av at personen ikke har tilstrekkelig sosial trening som følge av sosial isolasjon, eller fordi personen har diverse slitsomme eller asosiale personlighetstrekk som gjør at andre trekker seg unna. Dette kan høres nokså ekstremt ut, men hvis det faktisk er slik at han har ingen venner, i nokså ung alder, så er det temmelig spesielt.

Noe annet du kan tenke på, er at en person som ikke har andre venner (enn deg), kan bli veldig avhengig av deg. Noe du enten kan like eller mislike. Et sunt samliv vil vanligvis preges av en gjensidig avhengighet som er balansert og begrenset. Hvis den ene parten gradvis blir fullstendig avhengig, kan dette oppleves som kvelende og klaustrofobisk for den andre parten. Ingen kan være «alt» for den andre, samme hvor forelsket man er. Derfor er det både sunt og vanlig at man også har venner. Ideelle, langvarige forhold er gjerne preget av nærhet men også gjensidig uavhengighet.

Om fraværet av venner er selvvalgt, så kan dette bety at du har møtt en person som ikke har det samme behovene som du har. Er grunnen til dette at personen ikke liker mennesker flest? Er personen så selvsentrert at han eller hun ikke orker å forholde seg til andre? Har personen ikke samme følelsesregister som mennesker flest?

Nå kan det jo være at du tar feil, og at denne personen bare er reservert, og ikke er like klar til å slippe deg inn på livet som du er. Det er jo noe du liker ved ham, og jeg tenker at du tjener på å være litt smidig. Jeg vil bli overrasket som det faktisk er som du sier, at han ikke har noen venner. Du kan jo spørre ham om du kan møte noen av vennene hans. Det vil være naturlig etter å ha datet så lenge som dere har gjort nå. Når du omsider møter en venn, så vil du sannsynligvis finne ut hvor nære de virkelig er.

I mellomtiden vil jeg råde deg til å ta tiden til hjelp. Både i tilfelle du tar feil, og i tilfelle du har rett. Mennesker kan være uvanlige og likevel velfungerende. Men det er ditt ansvar å ikke gå inn i noe du ikke aner hva er. La oss likevel satse på at du finner ut at han har både en og flere venner etter hvert. Lykke til.

Du må være registrert på Sukker for påmelding. Har du konto fra før, kan du logge inn.

Kommentarer

Sukkerbruker

14 mars 01:59

Hei. Her er det tøv og vrøvlete "generalisering" i Preben sitt svar. M.o.t. til det å vere på Fjesboka(/Fascibok) har det fint, fint, fint, forsvinnande lite med ekte sosialitet å gjere.

Sukkerbruker

14 mars 23:54

Det er sunt og normalt å holde seg vekke fra sosiale media. Det er også normalt at kjæresten er "alt" for noen, og det går an å føle slik uten å "kvele" noen. Og siste, tenk deg at det finnes interessante for andre og kule mennesker uansett alder som ikke har venner fordi kontakt med andre mennesker koster dem energi som de mangler, derfor velger man å ha det slik og prioritere. Du er prioritert, ingenting å klage på..

Sukkerbruker

17 mars 08:26

Livserfaring

Sukkerbruker

17 mars 08:27

Livserfaring

Sukkerbruker

17 mars 08:37

Hva slags råd er dette? Høres ut som om Preben er en bisk gammel frøken med mye fordommer. Det er et økende problem i samfunnet at mennesker ikke har nære venner. Mange menn har mengder med bekjente og det en kan kalle venner, men altså ikke nære venner. Det er ikke alltid så vanlig at menn har nære venner heller. Så er det faktisk sånn at menn ofte går i den fellen at felles venner i et forhold igrunnen er dama venner. Ved et brudd forsvinner da disse vennene. Dette er faktisk en kjent problemstilling. Så Prebens svar er litt sjokkerende og fremstår som tøv. Mulighete er store for at han du har datet er en kjernekar. Muligens stille og reservert eller faktisk kanskje en mannemann som bare klarer seg selv. Men unormalt er det absolutt Ikke! :blush:

Sukkerbruker

24 mars 00:42

Sier som folket ovenfor. Meget tøvete og dumt svart fra Prepen.

Bir faktisk også litt småprovosert over Prepen sitt svar her ...

Sukkerbruker

24 mars 20:36

Deilig å lese de andre kommentarene, har det nemlig sånn som beskrevet her.. Men godt å høre at jeg er "normal"

Sukkerbruker

17 mai 22:25

Dette er ingen thriller. Kanskje han er en introvert type? Vi har alle ulikt sosialeringsbehov. Spør hva han liker av sosialisering? Spør han: Du jeg har lurt på på en ting, er du en introvert type? (Anbefaler å lese «Stille» av Susan Cain). Kanskje dette er et vanskelig og sårt tema, siden han virker unnvikende. Jeg har en far som ikke har venner men han har vært gift i over 40 år. Han har et lykkelig liv for det.

Sukkerbruker

9 april 22:38

Enig med andre kommentarer. Takk til dere. Dette er et oppsiktsvekkende lite gjennomtenkt svar fra Preben. Hilsen normal.

Sukkerbruker

13 april 17:59

awesome to ready very sample to understand as well

Sukkerbruker

19 april 22:45

Jeg har nylig "våknet" fra en lang periode med angst- og depresjon og kjente plutselig på hvor ensom jeg er. I all denne tiden har jeg ignorert alle sosiale forespørsler til den grad at ingen kontakter meg lenger.
Det oppleves som skamfullt og tungt, men jeg er i prosessen med å kontakte gamle venner igjen - for jeg innså etter kort tid på sukker at bekymringer som dette ville sette en stopper for tillitt.

Sukkerbruker

25 mai 17:53

Første gangen jeg skriver her men følte at det traff meg litt.
Jeg trivdes i mitt egent selvskap men bestandig hatt mye venner å alltid noen å prate med og gjøre ting.
Vært populær å sett godt trent ut .
Etter en ulykke når jeg var rett over 30 år så har jeg slitt med mye smerter å merket at jeg har trekt meg mer å mer tilbake å det er mye av tingene vennene mine gjør som jeg ikke klarer lenger.
Mye smerter å lite søvn gjør dørstokkmila litt lenger.
Resultatet er jo at nå noen år etter har jeg mange jeg hilser på rundt men sitter kun igjen med en god venn jeg møter noen ganger i året å finner på ting med.
Jeg ser helt frisk ut å liker ikke å prate om skadene så uten fra så kan nok folk fort tenke på meg som en raring som ikke liker mennesker .
Håper dette ga en liten forståelse for at det kan finnes flere grunner.

Sukkerbruker

4 mai 10:31

Jeg har heller ingen som går under betegnelsen omgangsvenner akkurat nå. Jeg har hatt det før, og skal få det igjen. Men der er SÅ mye som spiller inn på dette området. Jeg føler meg ikke lenger ensom eller unormal. Jeg skal bare finne ut av hva som gjør meg lykkelig. Det er en prosess. Når han har funnet kvinnen i sitt liv så faller alt det andre på plass også, skal du se :blush:

Sukkerbruker

11 mai 16:33

Syns det var et godt og balansert svar fra Preben, som vanlig.

Mange her leser bare det negative og overser alt det positive. Les innlegget hans på nytt og se hvor mange positive tolkninger han også har.

Sukkerbruker

15 mai 18:45

Vennen din kan ha det utmerket uten venner; du burde være glad du slipper å dele ham med andre. Jeg har omtrent null omgang med folk på plassen hvor jeg bor utenom jobb og trening, og sånn har det vært i 10 år - hadde jeg hatt en kjæreste hadde jeg prioritert henne på topp i enhver sammenheng.