Skal vi være venner?

Hei Preben. Jeg leser bloggen din stadig, og tenkte at jeg kunne stille deg et spørsmål. Jeg har nettopp kommet ut av et lengre forhold, uten at det var veldig opprivende eller trist. Jeg er klar for å gå videre, og lurer på hvorvidt det er lurt å opprettholde særlig kontakt med eks-kjæresten min. Han er veldig opptatt av at vi skal være venner, og det synes jeg er OK. Men jeg synes det er rart å møtes for å «holde kontakten», noe han er veldig opptatt av. Hva synes du er riktig å gjøre? Er dette normalt? Jeg synes det er vanskelig å være avvisende, og håper at du kan gi med noen gode råd. Hilsen S.

Hei S. Takk for e-post. Godt spørsmål du kommer med. Jeg kan si hva jeg tenker om saken, uten at jeg skal påberope meg noen ekspertise. Prinsipielt sett, så burde det ikke være noe problem for to eks-kjærester å være venner, til og med gode venner, etter at kjæresteforholdet er slutt, hvis begge to er emosjonelt modne, og enige. Men hva med å gå fra å være kjærester til venner direkte? Det virker som at du er nokså avslappet til bruddet, og ut ifra det lille du skriver, så tolker jeg det slik at dette er også hva han kommuniserer til deg.

Men så var det dette «vennebehovet» hans da. Kanskje det ikke er så enkelt og avklart på hans side, likevel? Dette er nok problemet i mange tilfeller. Ofte er den ene parten mer ferdig med forholdet enn den andre, som legger en tapper innsats i å oppføre seg avslappet i håp om at den andre skal komme på bedre tanker, eller bare for å gi seg mer tid mens man prøver å vinne den andre tilbake. Jeg tror at det genuint «likestilte» bruddet er relativt sjelden.

Selv i tilfeller hvor begge er komfortable med å avslutte forholder kan det lett oppstå situasjoner som gjøre det vanskelig å legge det dødfødte forholdet bak seg, å gi oppmerksomhet til andre mennesker og muligheter rundt seg. I ditt tilfelle høres ut som at det var du som tok (mesteparten av?) initiativet til å gjøre det slutt. Klarer du å glemme hvordan dere hadde det før, eller er det mest som at du holder kontakt på grunn av dårlig samvittighet? Det kan høres litt slik ut, og det tenker jeg er et dårlig utgangspunkt for et meningsfullt og genuint vennskap. Dette er ingen situasjon han tjener på heller.

Venner stiller opp for hverandre, og gjør hverandre tjenester. Er det vanskelig å tolke den andres intensjoner? Hvor snill skal man være, og hvor mye skal man sette pris på den andre? Klarer man å stole på at den andre ikke har andre intensjoner, og bare ta den andres vennskap for det det (kanskje) er? Det vil være veldig lett å feiltolke hverandre, som igjen kan skape ubehagelige situasjoner.

Går den andre parten med på at man tar en liten «avkjølings periode» hvor man ikke har særlig kontakt, bare for at begge skal klare å nullstille seg litt? Jeg tror dette nesten er den eneste måten et kjærestepar kan blir venner igjen på. Det kan virke brutalt å trist at man plutselig ikke skal se personen man har vært sammen med nesten hver dag. Derfor kan det i utgangspunktet virke både skånsomt å fornuftig å trappe ned for begge parter. Men samtidig så prøver å få den andre personen ut av systemet sitt, slik at man kan skape rom til en ny person. Det blir ikke enklere om prosessen går sakte. Først når man har fått eksen ut av systemet sitt, tror jeg at man kan møtes på ny, redefinert som venner.

Det er mye jeg ikke vet om din spesifikke situasjon. La meg være åpen på at jeg tolker teksten din slik at det finnes et underliggende ønske om å bryte kontakten helt. Men at du synes at det er vanskelig å nekte ham kontakt. Jeg håpe at svaret mitt har gitt deg god grunn til å gjøre det, om det virkelig er det du vil. Det er et helt normalt behov, slik jeg ser det. Lykke til videre!

Du må være registrert på Sukker for påmelding. Har du konto fra før, kan du logge inn.

Kommentarer

Sukkerbruker

9 mars 10:53

Se om han fiortsatt vil være venner om du går oå date eller finner deg en ny kjæreste.
Da får du bevis for om han virkelig ville være venn eller ikke. Så lenge han fremdeles vil dere skal omgås, kan det jo være for å ha kontroll på hva du gjør i forhold til andre. Var han veldig sjalu av seg?

En annen ting OM du finner en ny,.. hva synes denne «nye» om denne relasjonen?