Menn som vingler

Hei Preben! I løpet av det siste året har jeg datet to menn (ikke samtidig ;)) som jeg ble kjent med på Sukker. Begge var skilte og i begynnelsen av 50-årene. Da jeg ble kjent med disse mennene, sa jeg at jeg ønsket å ta det rolig og hadde ikke behov for å bli kjærester med en gang. At vi for min del godt kunne møtes når det passer, og nyte livet sammen, og se hva som skjer.

Skulle tro at dette var drømmesituasjonen for mange menn, men nei da, etter ett par uker ville de ha en forpliktelse, vi skulle være «seriøse» og ikke date andre, og se om det kunne bli «oss to». Noe motvillig gikk jeg med på dette. Motvillig siden jeg mente det var veldig tidlig. Men jeg likte dem og sa ja.

Månedene gikk, og sakte men sikkert begynte jeg å få følelser og tro på at kanskje det virkelig kunne bli oss to. Hva skjer da? Jo, mennene blir sakte men sikkert mer og mer unnvikende, kanskje kan vi møtes neste helg men ikke helt sikkert... Jeg er ikke så tålmodig, og ikke veldig naiv heller, så etter noen håpløse og luftige unnskyldninger sjekket jeg Sukker via profilen til en venninne og fant de aktuelle mennene med grønt lys i profilen. Den ene sendte til og med «hei sexy» til venninnen min.

Så kom selvfølgelig samtalen, og forklaringene gikk ut på at «it’s not you, it’s me», de var ikke klare for et forhold likevel. What the f...? Er det ren jaktinstinkt som slår til når en kvinne sier at hun vil ha uforpliktende moro? Damen er interessant så lenge hun ikke vil ha han? Hilsen S.

Hei S. Takk for e-post. Litt av et scenario du beskriver. Jeg håper at du tillater meg å konkretisere litt. Du skriver at du datet to menn, ikke samtidig, men at begge tok deg gjennom samme hendelsesforløp. Du ville ikke være seriøs og bare ha det litt moro, men nokså snart ville de være seriøse, noe motvillig gikk du med på. Gradvis trakk de seg unna, begge to. Dette tolker du som at de ikke ville være seriøse med deg likevel. Og kanskje du også tolker dette som at de ikke ønsker å være i et seriøst forhold. De er bare ute etter sex.

Frustrasjonen er kanskje ekstra stor da man skulle tro at uforpliktende sex var «drømmesituasjonen for menn» – som du sier. Samtidig så var du i ferd med å utvikle, eller hadde allerede, følelser for dem.

Jo, det er kjipt. Det skjønner jeg. Men jeg tror at du feilvurderer situasjonen, og motivasjonen til disse to mennene. Jeg tolker dem slik at de helt klart er ute etter et seriøst forhold, og de leter blant en rekke kvinner for å finne en passende parter de ha kjemi med.

La oss si at oppgaven til disse mennene er følgende: Finne en potensiell partner som er villig til å være i et forpliktende forhold med dem, og se om dette er en person de ønsker å være i et forpliktet forhold med. Jeg forstår at for deg så kan det virke kontra intuitivt av dem å insistere på et seriøst forhold uten å være sikre på at de ønsker dette selv. Men om man ser rasjonelt på det, og da mener jeg i ordets rette betydning, som «rasjonalisert», så er disse mennene kanskje bare effektive. Joda, de må muligens gå igjennom en lengre prosess for å finne ut om de selv har de rette følelsene for deg. Men det vil være meningsløst å fortsette datingen, og også svært risikabelt emosjonelt sett, å gå gjennom denne prosessen om den andre personen uansett ikke er innstilt på et seriøst forhold. Hvis du som potensiell partner uttrykker ambivalens, eller tvil på noen måte, helt i starten, vil dette være et mulig hinder de har lyst til å få ut av veien, eller konfrontere, fortest mulig.

På en måte er dette kanskje litt egoistisk fra mennenes side, men jeg tror ikke at dette er noe de har vært bevisst på. Jeg de aller fleste av oss vil forsøke å ta kontroll over datingen i den grad vi evner. For dem så er planen klar. «Jeg vil finne kvinnen i mitt liv. Og her sitter jeg på en date med en kvinne som ikke virker særlig hypp på være i et seriøst forhold med meg». Med denne indre monologen er atferden deres forutsigelig.

Noe annet man skal huske på er at menn ofte vil forsøke å komme i den sterkeste posisjonen i et forhold. Menn har ofte et sterkere behov for å dominere, generelt sett, og de er oppdratt med at dette er kjønnsrolle forventningen. Det er ikke særlig alfa å date en kvinne som ikke er særlig hypp. Å være «mannen i forholdet» er ofte å ha «kontroll på dama». Joda, dette er ofte en illusjon for mange menn. De besitter ofte langt mindre makt enn de tror. Noe de gjerne merker etter hvert som årene i forholdet passerer. Men likevel, dette kan også være en grunn til at de vil at du skal finne din plass så fort som mulig. De vil gjerne kunne date flere kvinner, men det er ikke særlig kult om dama dater flere menn. Da har man jo null kontroll over egen skjebne. Håper teksten min gir mening i dating hverdagen. Lykke til videre:)

Du må være registrert på Sukker for påmelding. Har du konto fra før, kan du logge inn.

Kommentarer

Sukkerbruker

16 juni 19:24

Det må vel kunne forventes at en mann er ærlig på det med seriøs eller ikke, dabbende følelser eller motivasjon videre? Det er rett og slett usportslig ikke å avslutte en relasjon før nye meldinger på sukker ala den som beskrives i innlegget.

Sukkerbruker

17 juni 13:49

Hva om man er seriøs, ikke ute etter billig morro, men litt tilbakeholden som i; har det egentlig svært bra alene, det gjorde skikkelig vondt sist - orker ikke å investere noe før vet om det er noe å satse på? Mener du da at man skal kjøre bånn gass uansett...?(!) Jeg blir ganske svett om det blir intenst for raskt, må ha egentid. Vil en mann da oppfatte meg som ambivalent, tror du? Fra mitt ståsted er jo det at jeg faktisk velger å bruke tid på han, et klart tegn på at jeg er seriøs.

Sukkerbruker

18 juni 12:46

Hei Hvordan går det

Sukkerbruker

22 juni 20:29

Mange godt voksne trenger litt tid på å bli kjent og kjenne om det er den rette-det beste er og treffes, gjøre noe hyggelig ilag kg litt rolig i starten.Er det rette forholdet går det bra.Trenger ikke å snakke så mye om selve forhold og fremtid før etter ei stund..men unngp å date andre hvis du vil bli ordntlig kjent..

Sukkerbruker

5 juli 23:17

Liker det du skriver. Reflektert! Skriv noe mer smart til meg, da.