Gutt til mann

Hei, Preben! Jeg vil bare begynne med å si hvor takknemlig jeg er for din blogg og hvor mye det har hjulpet meg i det daglige er ubeskrivelig så takk for det!

Nå går jeg inn på en nokså nær sorg jeg har hatt i en ganske god stund nå og som varer fortsatt. Spole tilbake til 2017, jeg var 18 år og skulle inn i førstegangstjenesten i Stavanger, rettere sagt Madla. Helt fra jeg var liten hadde jeg drømt om å fullføre militærtjenesten.

Det tok ikke mange helger på byen i militæret før jeg traff på en skikkelig søt jente, vi fikk skikkelig god kontakt, og fant ut av til slutt da at hun var bosatt i Oslo, hun var også vell og merke et par år eldre en meg, men vi oppførte oss ganske likt.

Vi holdt kontakten gjennom min militære tjeneste, til jeg var ferdig i militæret 2018. Juli da var planen etter det å gå lærling på skip hvor turnusen gikk 1/1 altså 1 måned på 1 måned av. Første turen gikk ganske dårlig, sleit med å sove, snakket ofte med hun jenta jeg hadde blitt kjent med som jeg vil si på det stadiet vi var så godt som kjærester.

Hun hjalp meg veldig ofte gjennom tunge tider i mitt liv da, og til slutt ble det livet som lærling på skip for mye så jeg sa opp, kom tilbake til Kristiansand der jeg er bosatt den dag i dag. Og bestemte meg for å flytte til Oslo, der min "kjæreste" var bosatt og bo sammen med henne. Tok ikke lang tid etter jeg flyttet inn før vi var offisielt sammen. Det er også verdt å legge merke til at jeg har aldri hatt en ordentlig kjæreste før jeg møtte henne, hun var så god og jeg var skikkelig forelska i henne.

Mye skjedde, jeg jobbet som nattevakt på en bensinstasjon i Oslo, kom hjem tidlig på morgenen rundt da hun våkner for å dra på jobb. Ble ofte krangling, enten var det jeg lagde for mye lyd eller så var det fordi vi ikke fikk nok tid til hverandre.

Til slutt gjorde hun det slutt med meg da, jeg var skikkelig knust, har aldri vært så knust før i mitt liv, jeg begynte å få mørke tanker, jeg tenkte "En slik som henne en så god og varm person finner jeg ikke igjen og en sånn kvinne trenger jeg i mitt liv" jeg var så nære på å ta slutt på livet mitt, orket ingenting mer.

Jeg flyttet hjem til Kristiansand igjen. Den dag i dag jeg skriver denne artikkelen er det 4 måneder siden hun har slått opp med meg, jeg greier ikke å slutte å tenke på henne, jeg har prøvd å dra på byen møte nye jenter, har klint og ligget med flere forskjellige i min singel periode. Men jeg tenker fortsatt på henne og jeg blir skikkelig trist vær gang jeg tenker på alle minnene vi hadde sammen :(

Det går utover så mye i mitt liv, jeg får ikke lyst til å gi jernet på skolen, jeg er ikke like glad blant venner mer, jeg har 0 energi og jeg har prøvd å trene og lignende for å prøve å glemme det men det funker rett og slett ikke.

Beklager for at det ble litt langt men dette betyr mye for meg så følte det var viktig å få all fakta på bordet.

Mvh. F

Hva burde jeg gjøre med dette?

Hei F. Takk for lang og utfyllende e-post. Du skal få et svar du både kan leve og vokse med. La meg først bare si at følelser er ofte sterkere jo yngre man er. Rent objektivt (utenfra) handler dette om at få eller ingen forelskelser har pumpet ut kjemikalier i hjernen din. Slik får en sterkere kjærlighetsrus. Repetisjoner av forelskelse får derimot reseptorene i hjernen til å trøtne litt. «Responsreduksjon» kalles det. Det er det samme med all slags rus. Første gang er alltid sterkest.

Å være ung og forelsket er noe av det beste som finnes. Det er som om livet på jorden skriker i hver celle i kroppen din. JA! Livet vil videre. Annet enn å få føle på disse voldsomme naturkreftene - som er fantastiske - skal det sies at de ikke tar hensyn til så mye annet enn ditt biologiske vesen. Dine geners ønske om å leve videre. De sterke, første forelskelsene er mindre kritiske, i den forstand at de i større grad overkjører subjektet. Subjektet, det er deg, det. Personen du er, og personen du kommer til å bli. Hvem du passer sammen med som person, og hvem som vil kunne gjøre deg lykkelig i det lange løp.

Det naturen sier til deg, er «Drit i om dere passer. Hun er fantastisk. Perfekt faktisk! Du kommer aldri til å finne noen like bra. Kjør på! Ha sex/få barn! Nå!». Jeg kan si dette til deg. Du kan tro på meg og være enig, og erkjenne dette eksistensielle vilkåret. Men du vil føle deg like jævlig. Naturen får det slik hun vil.

Det at du er ung, med en fersk hjerne, er en ting som gjør at du nok sliter en del akkurat nå. Men jeg tror også at du kanskje får en dobbel dose av at har følt deg litt nede, og vært litt fortapt allerede før du reiste til Oslo. Du er ung og søkende, finner ingenting som du bli begeistret for, eller inspirert av. Du har ingen mål i livet. Du lider ute på en båt. Du lider deg gjennom lange netter på en bensinstasjon i en fremmed del av landet, etter å ha flyttet hjemmefra, for en jente du stort sett har hatt kontakt med over internett. Hun var ditt lys i hverdagen. Din livslinje ute på havet. Hele ditt sosiale nettverk. Det ble for mye for henne. For tungt. Og det var ikke dette hun ville. Det burde heller ikke være det du vil. Du lider nå fordi du ikke har funnet en vei i livet. Og det er ikke uvanlig for en ung mann i din alder. Tro meg, hun er ikke så perfekt som du tror. Hun er sikkert en flott jente. Men du virker å være så emosjonelt isolert og sårbar at du ikke klarer å vurdere situasjonen. Kjærlighet og desperasjon og hormoner er blandet sammen i en ulykkelig smørje. Og hva gjør man da?

Jo, det skal jeg fortelle deg. Du skal forberede deg på den større oppgaven naturen har gitt deg, som kommer til å gjøre seg gjeldene i tanker og følelser sterkere og sterkere, år for år, etter hvert som du blir eldre, og gradvis blir en mann. Du skal fokusere, ikke på hva du føler du trenger nå, men hva du skal være i stand til å tilby senere i livet. Du skal bli en mann som er i stand til å opprettholde en boble av trygghet og varme rundt seg. En sfære av harmoni og varme hvor naturens likegyldighet og brutalitet ikke kan trenge seg inn i. Stor nok til at andre får plass. Et sted hvor venner i fremtiden kan føle seg vel, og hvor kvinner vil kjempe om å få bli i. Et fremtidig hjem for kvinnen i ditt liv. Trygge rammer for barna dere får sammen.

Hva gjør en ung mann i din alder på en bensin stasjon midt på natten? Du har en kropp og et sinn som tåler nesten uendelig med smerte og påkjenninger. Du er bygget for strid, og har nesten uendelig med energi. Selv utmattet våkner du opp frisk og rask neste morgen. Fokuser på deg selv og boblen. Det tar mange år å ferdigstille den, og du må være tålmodig. Du må være disiplinert. Bygg boblen, så kommer alt det andre av seg selv. Du trenger ikke jage etter det.

Hvis du lurer på hva «boblen av trygghet og varme» er, så er dette overskuddet da har, etter at du har tatt hånd om deg selv. Jo mer overskudd, jo større og sterkere boble. Det er hva kompiser måler hverandre på, og hva kvinner rangerer menn etter. Dumme, unge menn drømmer om å bli kjendiser, eller kjemper om billig og kortvarig oppmerksomhet. Populærkulturell cred. De aner ikke ansvaret de bærer på, og som snart skal gjøre seg gjeldende, og som kommer til å snu opp ned på hierarkiet når de blir eldre. Vinnere blir tapere. Tapere blir vinnere. De som er de flittige og disiplinerte.De som er ydmyke. De som tenker, «hvordan kan jeg tilegne med ferdigheter som har stor verdi for andre?» Taperne tenker, hvordan kan jeg få det jeg vil ha, nå?

Når du har tilegnet deg ferdigheter som har stor verdi for andre, kan du bytte disse mot posisjon og penger. Makt som vi ekspandere boblen din. Du vil bli naturlig del av et nettverk av likemenn. Venner som tar hånd om, og støtter hverandre, både sosialt og økonomisk. Kvinnen i ditt liv, vil se deg for den du er, for den du har blitt når du en gang treffer henne. Hun vil være kjangseløs, for naturen får det som hun vil.

Jeg gjentar, hva har du å gjøre på en bensinstasjon midt på natten?

Det spiller liten rolle hva du føler nå. Det er ikke meningen at du skal få det som du vil, nå. Du skal planlegge, utforske, studere, trene, kjenne på ting, identifisere mentorer i livet ditt som kan veilede deg, slik at du ikke kaster bort mer tid på tull. Unngår blindveier. Dette er på liv og død, og du har bare ett liv å spille. Så er det Game Over. Er du klar over hvor mye informasjon og kunnskap du må tilegne deg før du vil være i stand til å strukturere omgivelsen dine slik at livet går i din favør? Du har ikke tid til å være deppa. Dine fremtidige barn er avhengig av at du nå tar deg sammen. At du finner spartaneren inni deg. Du har en jobb å gjøre. Opp. Frem. Nå!

Du må være registrert på Sukker for påmelding. Har du konto fra før, kan du logge inn.

Kommentarer

Sukkerbruker

12 juli 20:06

Hei F.
Det kommer til å gå bra. Det føles bare ikke slik akkurat nå. Hver gang du tenker på henne, skyv henne litt til side og tenk på noe annet. Tenk på noe du skal gjøre med en kamerat, hva du skal ha til middag, hvordan blir været de nest dagene o.l. Små ting som gjør at du får en pause fra henne i hodet ditt. Plutselig oppdager du at hun har vært "borte fra deg" noen minutter, kanskje timer og jeg skal love deg, den følelsen er deilig.
En annen ting. Den tiden du har hatt med henne har stort sett vært fin. Du har fått oppleve å være skikkelig forelska og du har fått oppleve å ha skikkelig kjærlighetssorg. Tross alt er dette en veldig nyttig erfaring å ha med seg videre.
Slapp av, ikke stress med andre damer. Dytt henne ut av hodet ditt og gjør ting som du syns er artig med vennene dine. Det vil ta litt tid, men det kommer til å gå bra.